Οι παντρεμένοι συμπεριφέρονται καλύτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη ότι οι παντρεμένοι άνδρες, τείνουν να έχουν λιγότερες παραβατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές από τους ανύπαντρους.

Οι ερευνητές, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας Αλεξάντρα Μπαρτ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι αφενός οι λιγότερο αντικοινωνικοί άνδρες είναι πιθανότερο να παντρευτούν μέχρι τα 30 τους σε σχέση με τους περισσότερο αντικοινωνικούς, αφετέρου, από τη στιγμή που παντρεύονται, ο γάμος "φρενάρει" περαιτέρω την όποια αντικοινωνική συμπεριφορά τους.
Η μελέτη είναι η πρώτη που μελέτησε τις συνέπειες του γάμου στην αντικοινωνική συμπεριφορά, αξιοποιώντας δείγματα γενετικού υλικού από διδύμους προκειμένου να απομονώσει τυχόν επίδραση των γονιδίων στη συμπεριφορά των ατόμων, σε σχέση με την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι ερευνητές επί 12 χρόνια εξέτασαν δεδομένα από 289 ζεύγη διδύμων ανδρών σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν ήσαν 17, 20, 24 και 29 ετών.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς στις ηλικίες των 17 και 20 ετών ήταν πιθανότερο να έχουν παντρευτεί μέχρι τα 29 τους. Στη συνέχεια, μετά το γάμο, τα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς μεταξύ των παντρεμένων μειώθηκαν κι άλλο, ενώ των διδύμων αδελφών τους που είχαν μείνει ανύπαντροι, η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είχε μειωθεί ανάλογα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο γάμος επιδρά σε μεγάλο βαθμό έμμεσα, καθώς, για παράδειγμα, αυξάνει την ικανότητα δημιουργίας δεσμών με άλλους ανθρώπους ή μειώνει τον χρόνο που ένας άνδρας μπορεί πια να περάσει με τους παλιούς φίλους του (και τις…κακές επιρροές τους).
Όσο πιο πετυχημένος είναι ένας γάμος, τόσο πιο μεγάλη φαίνεται να είναι η επίδραση στη βελτίωση της συμπεριφοράς ενός άνδρα (λιγότερη τάση για παραβατικότητα-εγκληματικότητα, λιγότερα ψέματα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ και ξενύχτια, περισσότερες τύψεις για κάποια κακή συμπεριφορά κ.α.). Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παντρεμένοι συνειδητοποιούν ότι "έχουν πλέον περισσότερα να χάσουν", αν συνεχίσουν την παλιά αντικοινωνική συμπεριφορά τους.
Δεν είναι σαφές αν κάτι ανάλογο συμβαίνει στις γυναίκες, όπως είπε η Μπαρτ, καθώς εξ αρχής αυτές είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές. Προηγούμενες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι παντρεμένοι εν γένει έχουν κι άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανύπαντρους, όπως καλύτερη υγεία, μακροβιότερη ζωή, λιγότερη κατάθλιψη κ.α.


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...