«Γυρίστε στη δραχμή» προειδοποιεί ο Ρουμπινί

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, μιλώντας σε πολύ κλειστό κύκλο, στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από εταιρεία συμβούλων, στην Αθήνα. Ο διάσημος οικονομολόγος, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Μόνο οι άπληστοι εγχώριοι τραπεζίτες που οδήγησαν την χώρα στην ζούγκλα του ευρώ μόνο και μόνο για να αγοράζουν φτηνό χρήμα και να το πουλάνε πανάκριβα στους ιθαγενείς και οι άπληστοι ξένοι τραπεζίτες που εξακολουθούσαν και δάνειζαν μια καταχρεωμένη οικονομία εξακολουθούν να μην βλέπουν την πραγματικότητα και ναμιλάνε για "σωστούς δρόμους", "επιμήκυνση αποπληρωμών" κλπ. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.
Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...