Η Ευρωζώνη συζητάει ψάχνεται και προχωράει


Το ατελείωτο ping pong αντικρουόμενων δηλώσεων για τα ευρωομόλογα αλλά και το διόλου αθώο παζάρι για τη μορφή του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης δείχνουν ότι η Ευρώπη ,παρά τη φλυαρία και τις αντιθέσεις της είναι μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές. Μόνο εαν με κάποιο τρόπο γυρνούσαμε το χρόνο λίγους μήνες πιο πίσω, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε καθαρά πόσο γρήγορα και ιδίως πόσο σημαντικά είναι τα βήματα που γίνονται και που τα αδικούμε χαρακτηρίζοντας τα ως καθυστερημένα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται αδιανόητες για το πρόσφατο παρελθόν έννοιες όπως μηχανισμούς διάσωσης πανευρωπαικούς, που ξεπερνούν λέξεις ταμπού όπως έθνος , όπως ακόμα και τις ....Η.Π.Α Σαν χτυπημένος από ηλεκτροσόκ θα έμοιαζε σήμερα ο ευρωπαίος πολιτικός της δεκαετίας του 1990 αν άκουγε πως αποσύρθηκαν ως παρωχημένες και ακατάλληλες οι ρήτρες μη διάσωσης και η απαγόρευση αγοράς κρατικών ομολόγων. Γιατί έφτασε η εποχή των νέων ευρωπαικών θεσμών, των νέων ευρωπαικών οργάνων των οποίων η πυξίδα είναι σωστά καρφωμένη στη κατεύθυνση της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής, αφού από μόνο του το κοινό νόμισμα πια δεν φτάνει. Η Ευρώπη συζητάει και διαλέγει τρόπους όχι όμως στόχους. Και ας χωρίζονται σε στρατόπεδα, αναλόγως πως βλέπουν τα ευρωομόλογα , όπου από τη μία είναι οι πολέμιοι όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και η γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ με το κοινό επιχείρημα : "Κάθε κράτος οφείλει να είναι υπεύθυνο για το χρέος του, είναι η σθεναρή μας πεποίθηση ότι η τωρινή συγκυρία δεν επιτρέπει την έκδοση ευρωομολόγων, που σημαίνει στην πράξη τα ίδια ακριβώς επιτόκια για όλα τα μέλη της ευρωζώνης". Από την άλλη το φορτίο της δημόσιας υπεράσπισης της ιδέας αυτής πέφτει σε εξίσου βαριές ''φανέλλες'' , όπως του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι. "Τα ευρωομόλογα είναι ένα πελώριο ιδεολόγημα, για το οποίο πάντως έγινε δημόσιος διάλογος κατά τις τελευταίες 10ετίες", δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν κ. Ρεν προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Έτσι είναι η Ευρώπη συζητάει , ίσως εξαντλητικά αλλά προχωράει. Απόδειξη τρανή ο φετινός Μάης, που οι Ευρωπαίοι συνέστησαν μηχανισμό οικονομικής στήριξης από 750 δισ.ευρώ, από τα οποία τα 440 δισ.ευρώ προορίζονται για μέλη της ευρωζώνης. Όσον αφορά την αύξηση του ποσού, αυτό είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που είναι σε εξέλιξη. Οι ίδιοι, δεν απέκλεισαν ,το ως το μεσημέρι αδιανόητο, να συζητήσουν δηλαδή την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου, έστω και του τύπου ενός ''πολυμερούς δανείου'', το οποίο και διασπείρει σε περισσότερους του ενός το οικονομικό ρίσκο, που απορρέει από τη σύναψη ενός δανείου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...