Σταθερά επιτόκια από την ΕΚΤ μέσα στο 2011 προβλέπει η αγορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει το 2011 σταθερό στο 1%το βασικό της επιτόκιο, προβλέπουν 12 από τους 17 οικονομολόγους που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και οι οποίοι είχαν προβλέψει τον περασμένο Ιανουάριο ότι φέτος το επιτόκιο αναφοράς της ευρω-τράπεζας θα παραμείνει αμετάβλητο. Το επιτόκιο 1%, που χρεώνει η ΕΚΤ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της Ευρωζώνης, ισχύει από το Μάιο του 2009, όταν η Ευρώπη είχε βυθιστεί στην ύφεση από τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Στη διάρκεια του 2010 εμφανίσθηκαν νέα προβλήματα από την κρίση χρέους χωρών και τραπεζών
της Ευρωζώνης, τα οποία καθιστούν δύσκολη για την ΕΚΤ τη μετάβαση σε μια λιγότερο «χαλαρή» νομισματική πολιτική.
«Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα δεν θα λυθούν γρήγορα και οι τράπεζες στις περιφερειακές χώρες θα συνεχίσουν να χρειάζονται βοήθεια», λέει ο Γιούργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της Citigroup στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξουν μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που να δικαιολογούν αύξηση του επιτοκίου πριν από το 2012».
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι το 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,4% από 1,7% εφέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,8% από 1,6%, παράμένοντας κάτω από τον «στόχο» της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που θα γιορτάσει αυτή την εβδομάδα τα 68α γενέθλια του, θα αποχωρήσει από την προεδρία της ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...