Τελικά κλειστά τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(1301/2010) κλειστά θα παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ΄ Τμήματος υπό τη προεδρία του κ. Σωτ. Ρίζου έκαναν δεκτό το αίτημα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που ζητούσαν να ανασταλεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών με την οποία αποφασίστηκε η κατ' εξαίρεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή.
Οι Σύλλογοι υποστήριζαν ότι η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αθηνών είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με το Ν. 1892/1990 αρμόδιο όργανο για την έκδοση αποφάσεων που σχετίζονται με την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες είναι ο νομάρχης και όχι το νομαρχιακό συμβούλιο.

Ωστόσο προσκομίστηκε στο δικαστήριο και απόφαση του νομάρχη (8461/9.12.2010) η οποία επέτρεπε τη λειτουργία των καταστημάτων τη Κυριακή.

Το ΣτΕ έκρινε ότι αρμόδιο όργανο να ρυθμίσει το επίδικο ζήτημα, δηλαδή να εκδώσει απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων σε εξαιρετικές περιπτώσεις (Κυριακές και αργίες), είναι ο υπουργός Εργασίας και όχι ο νομάρχης. Ακόμη, έκρινε ότι πριν την έκδοση της σχετική απόφασης χρειάζεται να ληφθεί γνώμη των ενδιαφερομένων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Στην προκειμένη περίπτωση "οι οργανώσεις των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα των Αθηνών δεν εκλήθησαν να εκφέρουν τη γνώμη τους για το άνοιγμα των εν λόγω καταστημάτων κατά την Κυριακή 12.12.2010".

Κατόπιν αυτών το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση και ανέστειλε τόσο την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών όσο και του Νομάρχη Αθηνών που επέτρεπαν τη λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Προηγουμένως, ο κ. Ρίζος είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επέτρεπε την λειτουργία των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...