Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη των 11 ανηλίκων!

Για τη Δευτέρα διακόπηκε η δίκη των 11 ανηλίκων, που ξεκίνησε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Λάρισας. Οι ανήλικοι βαρύνονται με κατηγορίες, που εμπίπτουν στον τρομονόμο.Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, εξετάστηκαν 55 από τους 69 συνολικά μάρτυρες κατηγορίας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων κατηγορίας, καθώς και των 20 μαρτύρων υπεράσπισης και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου.Πάντως, απατώντας σε ερώτηση, που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Με αφορμή την ερώτηση, θα επαναλάβω ακριβώς τα ίδια πράγματα, που έχω πει και στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν: «όλες οι δεσμεύσεις μας ισχύουν».
Μπορώ να εικάσω με βάση και το απαλλακτικό βούλευμα για τους ενηλίκους, ποια θα είναι η πιθανή συνέχεια και η απόφαση του Δικαστηρίου της Λάρισας. Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός, ο οποίος θα υποδείξω στους δικαστικούς λειτουργούς τι ακριβώς θα πράξουν. Μπορώ, όμως, να σας διαβεβαιώσω κρίνοντας γενικότερα και μιλώντας πολιτικά για το θέμα, ότι είναι προφανές πως ένα ανήλικο παιδί πρέπει να υφίσταται διαφορετική κατ’ αρχήν μεταχείριση από έναν ενήλικα, πολύ περισσότερο, που εκφράζει διαμαρτυρόμενος την οργή του για συγκεκριμένες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες».
Είπε ακόμη ο υπουργός: «Σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης οι κατασταλτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και αυτοσυγκρατημένοι. Η δε δικαιοσύνη, όπως και οι ίδιοι οι πολιτικοί μηχανισμοί, πρέπει να αντιμετωπίζουν τη νεολαία σε τέτοιες περιόδους κρίσης, όχι με διάθεση καταστολής, αλλά με διάθεση και με πνεύμα συγκατάβασης, κατανόησης και επιείκειας. Έτσι δικαιώνεται και το νόημα της δημοκρατίας. Γιατί η δημοκρατία δοκιμάζεται στις δύσκολες συνθήκες και όχι όταν όλα είναι καλά και από την άποψη της οικονομίας, ή και από την άποψη της κοινωνίας.
Και έχω την εντύπωση ότι και δικαστικοί λειτουργοί και πολιτικοί και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών, όπως η Ελληνική Αστυνομία, θα αντιληφθούν και θα συμμεριστούν τη διατύπωση στην οποία μπορούμε σήμερα όλοι μαζί να συμφωνήσουμε ότι ιδιαίτερα απέναντι στους ανήλικους, απέναντι στη νεολαία, ανεξαρτήτως της ενηλικότητας ή της ανηλικότητάς της, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, να στηρίζουμε τη διάθεση έκφρασης στις διαμαρτυρίες τους -μέσα στα όρια, βέβαια, της νομιμότητας- και όχι να την καταστέλλουμε, να καταστέλλουμε τις διαθέσεις της και τα αιτήματά της.»
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...