Στο Παρίσι έφτασαν 113 υιοθετημένα παιδιά από την Αϊτή

Παρίσι, Γαλλία
Περισσότερα από 100 παιδιά από την Αϊτή, που υιοθετήθηκαν από γαλλικές οικογένειες, έφθασαν την Τετάρτη στο Παρίσι από το Πορτ-ο-Πρενς, με αεροσκάφος που ναύλωσε η Γαλλία ύστερα από τη σύναψη συμφωνίας με την Αϊτή.
Συνολικά 113 παιδιά επέβαιναν σε αυτή την πρώτη πτήση. Ορισμένα ήταν μαζί με τα αδέλφια τους. Στο ταξίδι τα παιδιά συνόδευαν ιατρικές ομάδες, καθώς και ένας γονέας ανά οικογένεια.

Γιατροί περίμεναν τα παιδιά στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού κυρίως εξαιτίας της επιδημίας χολέρας, η οποία μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει το θάνατο 2.500 ανθρώπων στο νησί.

«Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους και προέρχονται από κοινότητες, όπου δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα» εξήγησε ο παιδίατρος Πατρίκ Νταούντ.

Πριν από την άφιξη του αεροσκάφους, η υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αγιό-Μαρί και η υπουργός αρμόδια για θέματα Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Συνοχής Ροζλίν Μπασελό περίμεναν στην αίθουσα υποδοχής. «Τα παιδιά αυτά φθάνουν σε συνθήκες πλήρους νομικής ασφάλειας. Εκφράζω ικανοποίηση που ο πρωθυπουργός της Αϊτής δέχτηκε μια διακυβερνητική συμφωνία» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.

Μια δεύτερη πτήση από το Παρίσι προς το Πορτ-ο-Πρενς αναμένεται να αναχωρήσει την Πέμπτη επιστρέφοντας με παιδιά την Παρασκευή.

Συνολικά 300 παιδιά από την Αϊτή θα επωφεληθούν από τη συμφωνία αυτή μεταξύ Γαλλίας και Αϊτής, η οποία επέτρεψε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας. Οι διαδικασίες αυτές είχαν διακοπεί στις 12 Ιανουαρίου από το σεισμό που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων, ενώ πολλές δικαστικές αποφάσεις και διοικητικά έγγραφα θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Οι διαδικασίες υιοθεσίας 1.000 παιδιών ήταν σε εξέλιξη πριν από το σεισμό και σχεδόν 700 παιδιά βρίσκονταν ήδη στην αγκαλιά των θετών οικογενειών τους.

Καταδίκη για κακοποίηση παιδών από την Αϊτή


Εν τω μεταξύ, Αμερικανός υπήκοος κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση παιδιών στην Αϊτή και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών από δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Ντάγκας Πέρλιτζ, 40 ετών, καταδικάστηκε σε 235 μήνες κάθειρξη από δικαστήριο στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ. Αναμένεται να εκτίσει τα 10 έτη και κατόπιν να απελευθερωθεί, αλλά να βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με ομοσπονδιακές εισαγγελικές πηγές, ο Πέρλιτζ, ο οποίος είχε ομολογήσει τον Αύγουστο, κρίθηκε ένοχος για σεξουαλικές επιθέσεις και κακοποίηση τουλάχιστον οκτώ παιδιών σε μια περίοδο 10 ετών. Τα θύματά του ήταν παιδιά των δρόμων.

Το 1997, ο καταδικασθείς είχε ιδρύσει στο Καπ Αϊτιέν, στο βόρειο τμήμα της Αϊτής, ένα σχολείο αρρένων που είχε ονομάσει «Πρόγραμμα Πιερ Τουσάν», με μαθητές κυρίως παιδιά των δρόμων. Μαθητές του κατέθεσαν στη δίκη του ότι απειλούσε να τους «πετάξει ξανά στον δρόμο», εάν δεν ενέδιδαν.
ΠΗΓΗ:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...