Την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση


Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

«Εξετάζουμε, προς το παρόν, εάν θα επιμηκυνθεί για εφτά χρόνια το διάστημα αποπληρωμής της βοήθειας», είπε την Πέμπτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.
«Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, κληθείσα να διευκρινίσει χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μη ορθή» την εκτίμηση ότι ο χρόνος αποπληρωμής της διεθνούς βοήθειας από την Ελλάδα επιμηκύνθηκε ήδη κατά επτά χρόνια. «Είναι λάθος να λέγεται αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μόνον μία πρόθεση εξέτασης» του ζητήματος αυτού. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα υπαχθούν στο μηχανισμό στήριξης του ευρώ. Η κατάσταση των δύο αυτών χωρών δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνην της Ιρλανδίας, είπε.
Ταυτόχρονα, αντιτάχθηκε σε προτάσεις για διάσπαση τις Ευρώπης σε δύο νομισματικές ζώνες, όπως ζητεί ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Όλαφ Χένκελ που προτείνει τη θέσπιση ενός «ευρώ του Βορρά» και ενός «ευρώ του Νότου» με τη συμμετοχή στο δεύτερο και της Γαλλίας επειδή η «φιλοσοφία» της για τη διαχείριση των δημοσιονομικών είναι πλησιέστερα σε εκείνη των μεσογειακών χωρών. Το βιβλίο του κ. Χένκελ με τίτλο «Σώστε τα λεφτά μας» παρουσίασε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «μόνον εν μέρει» με τη σχετική επιχειρηματολογία. Μία τέτοια εξέλιξη «θα ακύρωνε 50 χρόνια ευρωπαϊκής συνεργασίας», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...