Γιατί το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το 2011!!!

Μπορεί φέτος το πετρέλαιο να μην μας προσέφερε δυνατές συγκινήσεις όπως ο χρυσός, ο χαλκός ή το βαμβάκι, καθώς η τιμή έμεινε να αιωρείται γύρω από τα 78 δολ. το βαρέλι, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει πως μεγάλες μεταβολές βρίσκονται στο δρόμο.

Την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το 2011 «βλέπουν» οι αναλυτές των JPMorgan και Bank of America Merrill Lynch, επικαλούμενοι την τεράστια ρευστότητα που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες για να αναζωπυρώσουν τις οικονομίες τους. Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει πως όσο περισσότερο φθηνό χρήμα ρίχνεται στο σύστημα, τόσα περισσότερα κεφάλαια ρέουν προς τα εμπορεύματα και ιδιαίτερα προς την ενέργεια.
O Lawrence Eagles, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς πετρελαίου της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν στην εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. «Θεωρούμε πως η τιμή spot του αργού θα υπερβεί τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2011», δηλώνει στους Financial Times.
Τα βλέμματα των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου στρέφονται επίσης σε ενδεχόμενη "αλλαγή ρότας" του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (OPEC). Τα κράτη-μέλη του Οργανισμού ενδέχεται να επιδιώξουν υψηλότερες τιμές καθώς η υποτίμηση του δολαρίου διαβρώνει την κερδοφορία από τις πολύτιμες εξαγωγές σε δολάρια. Τα μέλη του Οργανισμού θα συνεδριάσουν το Σάββατο με αντικείμενο το επίπεδο της παραγωγής.
Το χεράκι τους μπορεί να βάλουν και οι αναδυόμενες αγορές απορροφώντας το επόμενο έτος σημαντικό μέρος της πλεονάζουσας προσφοράς, όπως άλλωστε απαιτούν οι ταχείς ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η τιμή του αργού αναρριχήθηκε σε υψηλό 26 ετών, ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...