Καταδίκη για σχόλιο στο Twitter


    Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε χθες, Πέμπτη, η Διεθνής Αμνηστία, μία γυναίκα 46 ετών καταδικάστηκε σε έναν χρόνο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα, επειδή έγραψε μήνυμα στο λογαριασμό της στο Twitter, στο οποίο ειρωνεύτηκε τους Κινέζους που διαδήλωναν βίαια κατά των Ιαπώνων.


    Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε την Τσενγκ Ζιανπίνγκ για «διατάραξη της κοινωνικής τάξης», διότι έγραψε το σχόλιο «οργισμένοι νέοι, ορμήστε!» κάτω από ένα μήνυμα που έστειλε ο αρραβωνιαστικός της στον ιστότοπο της στο Twitter.

    Η κινεζική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ζιανπίνγκ, το όνομα της οποίας στο Twitter είναι «wangyi09», καταδικάστηκε στην επαρχία Χενάν.

    Σύμφωνα με τους δικαστές, το μήνυμά της ειρωνευόταν τους Κινέζους διαδηλωτές που κατέστρεφαν ιαπωνικά προϊόντα για να διαμαρτυρηθούν, για ένα επεισόδιο που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν το Τόκιο είχε συλλάβει τον Κινέζο καπετάνιο ενός ψαροκάικου κοντά στο αρχιπέλαγος που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

    «Η καταδίκη ενός ανθρώπου σε έναν χρόνο καταναγκαστικής εργασίας, χωρίς δίκη, επειδή απλώς επανέλαβε τα προφανώς σατιρικά σχόλια ενός άλλου ανθρώπου, δείχνει το μέγεθος της λογοκρισίας της έκφρασης στην Κίνα» σχολίασε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...