SOS για τα φοινικόδεντρα στην Κρήτη



Έντονος προβληματισμός επικρατεί από την εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού στην Κρήτη, καθώς τίθενται σε κίνδυνο τα φοινικόδεντρα της πόλης των Χανίων.


Το έντομο έχει ήδη προσβάλει και ξεράνει δεκάδες φοινικόδεντρα, τις συστάδες με φοίνικες στη συνοικία Νέα Χώρα, στην Πλατεία 1866 και στην αυλή του Ωδείου της πόλης, αλλά και τους φοίνικες στην Πλατεία Δικαστηρίων, ενώ η εξάπλωσή του γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Το σκαθάρι εμφανίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο στον Πλατανιά και ήδη έχει φτάσει στις Καλύβες και στα δυτικά του νομού έως τον Δραπανιά. Παράλληλα, έχει προσβάλει φοινικόδεντρα και στους Δήμους Κολυμβαρίου, Βουκολιών, Ακρωτηρίου και Μουσούρων.

Το έντομο εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, καθώς όπως υποστήριξε ο γεωπόνος Παντελής Βογιατζάκης δεν έχει γίνει οργανωμένη αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, η ευθύνη και η δαπάνη για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού βαραίνει τους ιδιοκτήτες των φοινικόδεντρων.

Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων με τα φοινικόδεντρα, στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αντιμετώπισής του εντόμου. Ενδεικτικά, η διαδικασία εξόντωσής του, που συμπεριλαμβάνει ψεκασμούς κλπ. κοστίζει τουλάχιστον 300 ευρώ ανα δέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...