KΑΡΟΤΑ.....ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΟΣΤΑ!!!

Γνωρίζατε ότι τα καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές ενώσεις με έντονη αντιοξειδωτική δράση, μπορούν να προάγουν την υγεία των οστών; Στην ομάδα των καροτενοειδών περιλαμβάνονται ενώσεις όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο, η β-κρυπτοξανθίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη και είναι εκείνες που προσδίδουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά το ζωηρό κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα τους (καρότο, καρπούζι, ντομάτα, βερύκοκο κα).
Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι παρακολούθησαν για χρονικό διάστημα 4 ετών 213 άντρες και 390 γυναίκες άνω των 75 ετών στα πλαίσια του προγράμματος Framingham Osteoporosis Study, έδειξαν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να δράσουν προστατευτικά ενάντια στην απώλεια οστικής πυκνότητας σε αυτές τις ηλικίες.
Πιστεύεται μάλιστα ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα των καροτενοειδών, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει την αποδόμηση των οστών. Είναι συνεπώς πιθανόν ότι τα καροτενοειδή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ήδη γνωστή προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στη διατήρηση της οστικής υγείας.

Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...