Αυξημένα τα κρούσματα του HIV στην Ελλάδα



Ανοδική πορεία καταγράφουν τα κρούσματα τους AIDS στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας. Έχει υπολογισθεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα 10.450 καταγεγραμμένοι φορείς και 5.100 υπό θεραπεία.


Φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια γεννήθηκαν δύο παιδιά από οροθετικές μητέρες οι οποίες γνώριζαν ότι είναι φορείς του ιού και οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη του προγεννητικού ελέγχου.

Όσον αφορά στην πορεία της επιδημίας, υπογράμμισαν ότι ο πληθυσμός πλέον δεν φοβάται τον ιό όπως παλαιότερα, και πρόσθεσαν ότι όλο και πιο αργά προσέρχονται φορείς της νόσου για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις. Υπογράμμισαν δε, ότι όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ο ιός τόσο καλύτερα για τους ασθενείς καθώς θα πρέπει τους παρέχεται θεραπεία πριν αρχίζει να καταρρέει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι επιστήμονες ποντάρουν στα νέα φάρμακα ιό του ΑIDS δεν αναμένεται να έρθει άμεσα από ένα νέο εμβόλιο αλλά από νέα φάρμακα ή συνδυασμούς τους τα οποία θα χορηγούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα καταφέρνουν να «υπνώνουν» τον ιό HIV.
Ενόψει του 22ου Πανελλήνιου συνεδρίου για το AIDS που αρχίζει την Παρασκευή στην Αθήνα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι σημαντική ιδίως στις μέρες μας καθώς μπορεί να συμβάλλει και στην οικονομία που επιχειρείται να γίνει στα συστήματα υγείας.

Από την πλευρά τους οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις «PRAXIS» και «Κέντρο Ζωής» παρουσιάζουν από σήμερα και μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.
«Θα είναι μια παρέμβαση που θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2011 και όχι μόνο για την 1η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS», τόνισε ο πρόεδρος της PRAXIS Τ.Αντύπας, ο οποίος εξήγησε ότι η καμπάνια επικεντρώνεται στη χρήση προφυλακτικού και στην τακτική εξέταση για τον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...