Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα στην πόλη...

Αντίστροφα έχουν αρχίσει πλέον να κυλούν οι μέρες για την έλευση των Χριστουγέννων, αν και ο καιρός εξακολουθεί ν' αρνείται πεισματικά να "υποταχθεί" στην παράδοση, που θέλει τα Χριστούγεννα να έχουν χρώμα …λευκό.


Πάντως, στη Θεσσαλονίκη, στις βιτρίνες των καταστημάτων έχουν ήδη πέσει τα πρώτα χιόνια, τα αγγελάκια και οι τάρανδοι πετούν ψηλά, οι γιρλάντες και τα λαμπάκια στολίζουν τα έλατα, που καταλαμβάνουν ξεχωριστή θέση και ο Αϊ Βασίλης προσπαθεί με χίλιους τρόπους- ακόμη και ροχαλίζοντας, όπως στην περίπτωση κεντρικού πολυκαταστήματος- να πείσει τους περαστικούς ότι και φέτος ο σάκος του θα είναι γεμάτος δώρα.

Η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, αλλά αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες είναι, εάν θα μπορούν, τα όποια στολίδια και λαμπάκια, να "μαγνητίσουν" τον κόσμο, αφού για αρκετούς έχει μπει "ψαλίδι" στα επιδόματα και τα δώρα.

"Η περίοδος θα είναι δύσκολη για όλους, καθώς μισθωτοί του δημοσίου και συνταξιούχοι δεν θα πάρουν φέτος τα Χριστούγεννα το 13ο μισθό. Ακόμη και τα μαγαζιά με τα εποχιακά χριστουγεννιάτικα είδη θα έχουν προβλήματα", εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη ελπίζουν πως θα καταφέρουν τα κάθε λογής στολίδια που έχουν στις προθήκες να βάλουν τους πελάτες σε γιορτινό πνεύμα. Γνωρίζουν, όμως, πως αρκετοί θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα παλιά και απλά θα προσθέσουν ορισμένα καινούρια στο δέντρο τους.

Κι αν οι μεγάλοι προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη τα οικονομικά τους, οι μικροί κάτοικοι της πόλης έχουν ήδη αρχίσει να ονειρεύονται τα δώρα που θα βρουν κάτω από το δέντρο. Για την ξεχωριστή αυτή κατηγορία των πελατών, τα ράφια των πολυκαταστημάτων είναι γεμάτα με παιχνίδια και περιμένουν τους γονείς-Αϊ Βασίληδες να τα αποκτήσουν.

Την ίδια ώρα, στους Ταξιάρχες του Χολομώντα οι ελατοπαραγωγοί ακονίζουν τα πριόνια τους. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η χριστουγεννιάτικη σεζόν και οι παραγωγοί περιμένουν να έρθει η ώρα για να κατακλύσουν την αγορά με καταπράσινα έλατα.

"Η κοπή των χριστουγεννιάτικων ελάτων συνήθως αρχίζει στις 25 Νοεμβρίου και η πώληση κορυφώνεται στα μέσα του Δεκέμβρη. Είμαστε φέτος πιο επιφυλακτικοί για το πώς θα πάνε οι δουλειές, αφού η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλη την Ελλάδα και θα περιμένουμε να δούμε τη ζήτηση που θα έχουν τα δέντρα", τόνισε ο παραγωγός ελάτων, Ιωάννης Ξάκης.

Όσον αφορά τις τιμές, φαίνεται πως θα διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. "Οι τιμές θα μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή ένα δέντρο μεσαίου μεγέθους, θα κοστίζει περίπου 30 ευρώ. Υπάρχει περίπτωση, όμως, να σκεφτούμε να τα πουλήσουμε και σε χαμηλότερη τιμή γιατί αντιλαμβανόμαστε σε τι δύσκολη κατάσταση είναι ο κόσμος", πρόσθεσε ο κ. Ξάκης.

Πλην των συνηθισμένων, όμως, φέτος τα Χριστούγεννα, η Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσει να μοιάσει σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Για πρώτη χρονιά θα στηθεί χριστουγεννιάτικο χωριό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει το "Χωριό του Αϊ Βασίλη" και θα ζωντανέψει ένας παραμυθένιος κόσμος. Σπιτάκια στολισμένα, θα μεταφέρουν τους επισκέπτες στον μακρινό τόπο του Αϊ Βασίλη, ενώ το σκηνικό θα συμπληρώνεται από ξωτικά, καλικάντζαρους, ξυλοπόδαρους, μάγους, παγοδρόμιο και αλογάκια.

Ένα δεύτερο χωριό του Αϊ Βασίλη θα στηθεί στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στο χώρο του Μύλου. Από τις 26 Νοεμβρίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με τον Αϊ Βασίλη, να κάνουν πατινάζ σε στεγασμένο παγοδρόμιο, ενώ χορωδίες παιδιών και ενηλίκων, όπως επίσης και θεατρικές παραστάσεις, θα κάνουν ακόμη πιο γιορτινή την ατμόσφαιρα.

Σε όλα αυτά, θα προστεθεί σύντομα η φάτνη του δήμου Θεσσαλονίκης που στήνεται κάθε χρόνο στην πλατεία Αριστοτέλους, το παραδοσιακό καραβάκι αλλά και το έλατο με τα χιλιάδες λαμπιόνια.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...