Αυτός είναι ο πιο οικολογικός υπερ-υπολογιστής στον κόσμο!



Σύμφωνα με νέα κατάταξη ο νέος υπερ-υπολογιστής, Blue Gene/Q της ΙΒΜ είναι ο πιο “πρασινος” ενεργειακά αποδοτικός που υπάρχει στον κόσμο.
Πριν λίγο καιρό η Κίνα πήρε την πρωτιά από τις ΗΠΑ του ταχύτερου υπερ-υπολογιστή στον κόσμο.

Όμως πλέον οι ΗΠΑ με τον υπερ-υπολογιστή της IBM είναι και πάλι στην κορυφή αυτή τη φορά όμως σύμφωνα με μια νέα διεθνή κατάταξη, που αφορά τους πιο “πράσινους” κι ενεργειακά αποδοτικούς σούπερ-υπολογιστές του κόσμου.

Έτσι, μπορεί η κατάταξη “Top500” να έχει πια στην θέση Νο1 τον πανίσχυρο κινεζικό «Τιανχέ - 1Α» (Γαλαξίας) του Εθνικού Κέντρου Υπερ-Υπολογιστών της Τιανζίν, αλλά η νέα «πράσινη» λίστα έχει στην κορυφή της τον Blue Gene/Q της ΙΒΜ, σύμφωνα με το New Scientist. Η νέα κατάταξη ταξινομεί τα υπολογιστικά «τέρατα» του πλανήτη με βάση την απόδοσή τους ανά βατ ενέργειας που καταναλώνουν.

Ο Blue Gene/Q, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον ερευνητή Βου-τσουν Φενγκ του πανεπιστημίου Virginia Tech της Βιρτζίνια, εκτελεί 1.684 megaflops ανά βατ και είναι κατά 165% πιο αποδοτικός ενεργειακά από τον κινεζικό Τιανχέ - 1, που εκτελεί 635,15 megaflops ανά βατ.

Παρόλη όμως την ενεργειακή αποδοτικότητά του, ο αμερικανικός Blue Gene/Q έχει υπολογιστική ισχύ «μόλις» 653 teraflops ανά δευτερόλεπτο (έναντι 2,57 petaflops του Τιανχέ-1) και βρίσκεται στην 115η θέση της λίστας των 500 ισχυρότερων υπολογιστών του πλανήτη.

Δεύτερος στην «πράσινη» λίστα Green500 βρίσκεται ο ιαπωνικός «Τσουμπάμε 2.0» του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο (με 958 megaflops/watt), ενώ τρίτος είναι ο EcoG του Εθνικού Κέντρου Υπερ-υπολογιστικών Εφαρμογών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (με 933 megaflops/watt).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...