Η απάντηση του υπ. Οικονομικών στην προσφυγή κατά του Μνημονίου



Τον προσωρινό χαρακτήρα του Μνημονίου υπεραμύνεται το Υπουργείο Οικονομικών στο 36σέλιδο υπόμνημά του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χαρακτηρίζοντας απολύτως αναγκαία τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία, όπως αναφέρει, της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση.

Απαντώντας στις προσφυγές που κατατέθηκαν κατά του Μνημονίου από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και άλλους φορείς οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 23 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί επιβεβλημένα τα οικονομικά μέτρα τονίζοντας μάλιστα πως είναι «τα ηπιότερα δυνατά».

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το Μνημόνιο αποτελεί «δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και ειδικότερα για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση και την διασφάλιση χρηματοδοτήσεως των δημόσιων πολιτικών στους τομείς της εθνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης».

Το κύριο μέρος του υπομνήματος που υποβλήθηκε στην εισηγήτρια Μαρία Σάρπ ασχολείται με τη διεθνή κρίση και τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία που κατέστησαν απαραίτητη τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ενώ τα νομικά επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών αναπτύσσονται σε μόνο έξι σελίδες.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, τα οικονομικά μέτρα είναι συνταγματικά και αναγκαία καθώς «αν δεν είχαν ληφθεί είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπήρχε αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Τα μέτρα αυτά είναι κατάλληλα αφού συμβάλλουν άμεσα στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και συνδυάζονται με ευρύ δανεισμό υπό όρους σαφώς καλύτερους από εκείνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, ενώ είναι τα ηπιότερα δυνατά, ενόψει των καταστροφικών επιπτώσεων οιασδήποτε άλλης πολιτικής επιλογής».

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει, μάλιστα, πως «ο προσωρινός περιορισμός δικαιωμάτων περιουσιακού ή ασφαλιστικού χαρακτήρα που επέρχονται με το Μνημόνιο είναι περιορισμοί αναγκαίοι και επιβαλλόμενοι από τις συνθήκες και τη δημοσιονομική κατάσταση προκειμένου να διασφαλισθεί η διατήρηση των δικαιωμάτων αυτών και η σταδιακή βελτίωσή τους μόλις αναταχθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι παραβιάστηκε το άρθρο 36 του Συντάγματος που επιβάλλει την κύρωση διεθνών συμβάσεων από τη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως τα οικονομικά μέτρα δεν αποτελούν διεθνείς αλλά δανειακές συμβάσεις. Στο υπόμνημα γίνεται εξάλλου αναφορά σε παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται ο περιορισμός δικαιωμάτων της περιουσίας, όπως ο μισθός και οι συντάξεις, όταν αυτό επιβάλλουν λόγοι γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...