Προς κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας κινείται η Γερμανία


Η Γερμανία σχεδιάζει την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από το καλοκαίρι του 2011 στο πλαίσιο αλλαγών στη δομή του στρατεύματος, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Καρλ-Τεόντος τσου Γκούτεμπεργκ.


Από τον Ιούλιο του 2011 οι ένοπλες δυνάμεις θα στελεχώνονται από επαγγελματίες. Παράλληλα, θα απλοποιηθούν οι δομές του στρατού με στόχο να εξοικονομηθούν μέχρι και οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ από τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Ο αριθμός των στρατιωτών θα μειωθεί από 240.000 σε λίγο πάνω από 160.000 αλλά θα διπλασιαστεί, από 7.000 σε 14.000, ο αριθμός των στρατιωτών που μπορούν να μετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό. Η υποχρεωτική θητεία είναι σε ισχύ από το 1957.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχουν και κοινωνικές επιπτώσεις από τη κατάργηση της θητείας, καθώς όσοι δεν υπηρετούσαν (πχ αντιρρησίες συνείδησης ή ασθενείς ) εργάζονταν σε κοινωνικές υπηρεσίες. Οι Αρχές πρέπει να βρουν τρόπο να αντικαταστήσουν αυτούς τους 90.000 προσωρινά εργαζόμενους, προσθέτει το δημοσίευμα, και αναφέρει ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να διατηρήσει αυτό το πρόγραμμα με άλλη μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...