Ικανοποιημένος ο ΣΕΤΕ για την μετάταξη του ΦΠΑ


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΣΕΤΕ για την απόφασης της κυβέρνησης περί μετάταξης του ΦΠΑ των τουριστικών καταλυμάτων, για το τμήμα της διαμονής από τον συντελεστή του 11% στο 6,5%.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, το μέτρο αυτό αποτελεί το πρώτο και σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης, «που ήρθε μετά την διαπίστωση ότι ο υπερβολικός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ δεν απέδωσε στα δημόσια οικονομικά, αντίθετα κατέληξε σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και των επιμέρους επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της ζήτησης».

«Τα συμβόλαια των τουριστικών επιχειρήσεων υπογράφονται στη βάση μικτών τιμών, ένα χρόνο πριν από κάθε επόμενη τουριστική περίοδο, επομένως η ανατροπή προς τα επάνω του ΦΠΑ μέσα στο 2010 και η διαιώνιση καθεστώτος μη ανταγωνιστικού ποσοστού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, κατέληξαν σε πτώση των εσόδων όλων των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, πολλές από τις οποίες εκινούντο ήδη οριακά μέσα στην πολύ κακή χρονιά του 2009», αναφέρει ο ΣΕΤΕ.

Τελικά, συνοψίζει ο Σύνδεσμος, αυτό το σημαντικά αναπτυξιακό μέτρο θα έχει σύντομα θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις και στους άλλους τομείς της οικονομίας, ενώ επεσήμανε ότι η προσαρμογή του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα πρέπει να επεκταθεί γενικά και στους υπόλοιπους κλάδους της τουριστικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...