Ακροβατούν τα μικρά κόμματα εν όψει β' γύρου



Με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας να επικρέμεται πάνω από την ελληνική οικονομία, η οποία πιέζεται πανταχόθεν, η χώρα οδεύει στον δεύτερο γύρο των τοπικών αυτοδιοικητικών εκλογών.
Κοινή συνιστώσα όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι η διατήρηση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων η αύξηση των εκλογικών ποσοστών τους. Εντούτοις, είναι σαφές και από τον πρώτο γύρο ότι το βασικό ζητούμενο είναι η αποφυγή της απόρριψης από το εκλογικό σώμα, που με τη δραστική αποχή του από τις κάλπες έστειλε το μήνυμα, ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ για την επόμενη (δύσκολη οικονομικά) ημέρα, παρά για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το αντίθετο, όμως, συμβαίνει με τις αγορές και τη διεθνή οικονομική κοινότητα, που έχει το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και απεύχεται μεγάλη ήττα της κυβερνώσας παράταξης στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός. Η χώρα θα εισέλθει σε μια νέα προεκλογική περίοδο, που, προφανώς, θα θέσει εν αμφιβόλω το σχέδιο εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και πάνω από όλα το μνημονιακό σκηνικό.
Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και τη δραματική πτώση των ποσοστών, αντέστρεψαν την εκλογική συνθηματολογία και το 'ριξαν στην αυτοδιοίκηση.
Στη Νέα Δημοκρατία, που επίσης απώλεσε σημαντικό μερίδιο από την ήδη κατεστραμμένη εκλογική δυναμική, ελπίζουν να περάσει στο ακέραιο η αντιμνημονιακή ρητορική, που έχει γίνει σημαία της προεκλογικής καμπάνιας της Ρηγίλλης.
Οι εκλογές, όμως, μπορεί να είναι crash test για τα κόμματα εξουσίας, αλλά συνιστά και πρόκριμα πολιτικής επιβίωσης για μια σειρά κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το τελικό αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών θα μικρύνει την απόσταση που χωρίζει το πολιτικό σκηνικό από τη προσφυγή σε εθνικές κάλπες, παρά τις δηλώσεις περί αντιθέτου από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Η απώλεια των πολλών περιφερειών και σημαντικών δήμων από το ΠΑΣΟΚ θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Το ΚΚΕ    
Η πολεμική που έχει ξεκινήσει, καθώς οι μεγάλοι ερίζουν για τα κουκιά των μικρών, αγγίζει την καρδιά της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Μερίδα του Τύπου ξεκίνησε ήδη τον «υπόγειο πόλεμο» με αναφορές στο πολιτικό παρελθόν, επιχειρώντας να προλάβει τις καταστάσεις και να «ελέγξει» τις κομματικές διαρροές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κυβερνώσα παράταξη διαρρέουν τεχνηέντως ότι επίκειται υπόγεια συμφωνία του ΚΚΕ με τη ΝΔ, ώστε να περάσουν οι ψήφοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στα χέρια των υποψηφίων που στηρίζονται από τη Ρηγίλλης.
Ο Περισσός, αντιδρώντας σε αυτή την πολεμική, ανταπαντά «μαύρο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», απεμπολώντας όμως την κυρίαρχη πολιτική πεποίθηση της Αριστεράς, ότι η λευκή και άκυρη ψήφος δεν είναι πολιτική πράξη.
ΛΑΟΣ
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κρατά στάση «αργυρής» ουδετερότητας.
Στηρίζει ταυτόχρονα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η απόφασή του, να στηρίξει δημοσίως στους τρεις μεγάλους δήμους τις υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να ταχθεί στο πλευρό του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε οριστική και αμετάκλητη ρήξη με την ηγεσία Σαμαρά.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της ανακοίνωσης της ίδρυσης του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη που είναι καλοδεχούμενη από τον ΛΑΟΣ όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και για τις φιλικές σχέσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη με την οικογένεια Μητσοτάκη.
ΣΥΝ
Αντιμνημονιακά επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραμονές του δεύτερου γύρου ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη γιγάντωση του αντιμνημονιακού μετώπου από την Αριστερά.
«Η εικόνα μιας Αριστεράς που κατέβαινε στην Αττική με 7 διαφορετικούς συνδυασμούς δεν ενίσχυε την αξιοπιστία της. Βοηθάει μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού είναι στην αρχή της, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Το κόμμα Μπακογιάννη θα στηρίξει την πολιτική που ακολουθείται, όπως και το ΛΑΟΣ. Στο μπλοκ των δυνάμεων της εξουσίας να δημιουργήσουμε ένα αντιμνημονιακό μπλοκ» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας, όπως έκανε και το ΚΚΕ, επιτέθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή δημοσίευμά της για έμμεση στήριξη του ΣΥΝ και του ΚΚΕ στους υποψηφίους της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ιδιότυπη νεκρανάσταση του Αυριανισμού εν έτει 2010».

Οι μικροί και ουδέτεροι

Σε πεδίο μαζικών και παρασκηνιακών διεργασιών έχει εξελιχθεί η μάχη της προσέλκυσης των χαμένων  της προηγούμενης Κυριακής.

Τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου παρασκηνιακή πολιτική σύγκρουση.
Στον Πειραιά, για παράδειγμα, παρά την επίσημη στήριξη Μαντούβαλου στον Βασίλη Μιχαλολιάκο,, η πλευρά Μίχα ισχυρίζεται ότι η στήριξη είναι σε επίπεδο κορυφής, ενώ η βάση συμπορεύεται μαζί του για την τελική επικράτηση.
Από την άλλη πλευρά, οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη υποχρεώνουν πολλές αριστερές και πλέον ουδέτερες ομάδες να συμπορευτούν μαζί του κατά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας.


Και ο Καμμένος με το... ΚΚΕ
Οι διεργασίες είναι πολύπλοκες και εκκωφαντικές σε αρκετές των περιπτώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στήριξη που παρέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος - με σύμφωνη γνώμη της Ρηγίλλης- στον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Ικαρία για τον δήμο. Ο βουλευτής της ΝΔ, που θεωρεί τον εαυτό του Ικαριώτη βουλευτή λόγω της καταγωγής της συζύγου του, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στην Ικαρία, όπου και βρίσκεται, πως αυτός και η Νέα Δημοκρατία στηρίζουν τον υποψήφιο του ΚΚΕ πιστοί στο μέτωπο της αντιμνημονιακής ψήφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...