Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα



Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις δωρεές οργάνων σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος, Γιώργο Βέργουλα, ο οποίος απέδωσε το γεγονός αυτό στην έλλειψη ενημέρωσης και την υστέρηση του νομικού πλαισίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται μεταμοσχεύσεις οργάνων που προέρχονται από δωρεά ζωντανού δότη με βαθμό συγγένειας πέραν του 2ου βαθμού. Σε όλη την Ευρώπη, αντίθετα, οποιοσδήποτε το θελήσει μπορεί να δωρίσει ένα όργανό του σε όποιον επιθυμεί και όχι κατ’ ανάγκη σε κάποιον στενό του συγγενή.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι πολλά μοσχεύματα από νεκρούς δότες «χάνονται» καθώς οι συγγενείς του νεκρού, επειδή βιάζονται να τον κηδέψουν, δεν μπορούν να περιμένουν να έρθει το συνεργείο των γιατρών που θα αφαιρέσουν το μόσχευμα και ανακαλούν τη δωρεά.

Ο κ Βέργουλας τόνισε, τέλος, την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ανεξάρτητα αμειβόμενου συντονιστή ιατρού ο οποίος θα επισκέπτεται τις ΜΕΘ και θα συντάσσει αναφορές σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται σε φάση επικείμενου εγκεφαλικού θανάτου ώστε, σε περίπτωση που θα υπάρξει δωρεά οργάνων, οι μεταμοσχεύσεις να γίνονται στο συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...