Η κυβέρνηση παραδέχεται την αποτυχία της!!!

Μετά την ανακοίνωση των οριστικών δημοσιονομικών μεγεθών για την περίοδο 2006-2009, η Κυβέρνηση αναθεώρησε και τις δικές της εκτιμήσεις για το ύψος του ελλείμματος του 2010. Έτσι, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010, από 7,8% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Πρόκειται συνεπώς για μία αύξηση στο εκτιμώμενο έλλειμμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ για το 2010.
Όμως, ο Υπουργός Οικονομικών επαναλάμβανε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 (αύξηση αυτού από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4% του ΑΕΠ , δηλαδή κατά 1,8% του ΑΕΠ ) δεν θα επηρεάσει τη δημοσιονομική προσαρμογή του 2010. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο τόσο του Eurogroup του Οκτωβρίου όσο και της Ετήσιας Συνόδου των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαβεβαίωνε ότι «παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες» και ότι το «Πρόγραμμα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί».
Το ίδιο επανέλαβε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην οποία δήλωσε ότι «η ένταξη στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών θα επηρεάσει το μέγεθος του ελλείμματος το 2009 και στα έτη πριν από αυτό, για το 2010 η επίδραση είναι πολύ μικρότερη, και θα φροντίσουμε ώστε να μην εκτροχιάσει την προσπάθεια που γίνεται» («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 31.10.2010). Πολύ γρήγορα όμως, για ακόμη μία φορά, οι διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού διαψεύστηκαν . Το Πρόγραμμα εκτροχιάστηκε . Το ύψος του ελλείμματος για το 2010 αναθεωρείται από την Κυβέρνηση όσο περίπου και αυτό του 2009 (1,6% του ΑΕΠ και 1,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα). Και αυτό γίνεται γιατί η Κυβέρνηση περιλαμβάνει στην αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 και όλες τις αστοχίες στις προβλέψεις της και τις αποκλίσεις στους στόχους του Προγράμματος, ειδικά στο σκέλος των εσόδων .
Η αναθεώρηση συνεπώς του εκτιμώμενου ελλείμματος αποτελεί για την Κυβέρνηση παραδοχή αποτυχίας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής . Αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής


Χρήστος Σταϊκούρας
Βουλευτής Φθιώτιδας
Αναπλ. Υπεύθ.Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...