Ξορκίζουν τις απολύσεις με συσκέψεις



Τρεις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις πραγματοποιούνται στη Βουλή με αντικείμενο την κατάθεση του Προϋπολογισμού, την άφιξη του κλιμακίου της Τρόικας την Δευτέρα και την αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος από την Eurostat.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της σπατάλης και όχι οι απολύσεις», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στην πρώτη σύσκεψη. Όπως υποστήριξε, δεν θα δεχθεί επιπλέον επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, ούτε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών -πέραν όσων έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

«Εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας βάλει στο στόχο τη σπατάλη - όχι απολύσεις. Και καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί.

Όπως καταφέραμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος σε ένα χρόνο στην ιστορία της χώρας, έτσι θα συνεχίσουμε. Μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες. Κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Και δίνοντας μαζί τους την σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τις θέσεις του για την πολιτική του μνημονίου: «Ας κατανοήσουν όλοι τις ευθύνες τους. Ας παραδειγματιστούν από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις. Και πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, που εγγυώνται την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική της οικονομίας και την αναπτυξιακή μας προοπτική.

Απέναντι στην ακατάσχετη κινδυνολογία, εμείς απαντάμε με συνέπεια και συνεχίζουμε με σταθερότητα τον αγώνα για τη σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας με μεγάλες αλλαγές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στις απανωτές συσκέψεις δεν συμμετέχουν οι Γ. Ραγκούσης, Χ. Παπουτσής και Χ. Καστανίδης γιατί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, έχουν ήδη συζητήσει τα θέματα της οικονομίας με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες.

Η ώρα της αλήθειας για το έλλειμμα

Τη Δευτέρα, η Eurostat θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 που θα καθορίσουν το εύρος των μέτρων.

Σύμφωνα πληροφορίες, τα στοιχεία θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί αυτή η διαφορά θα είναι το αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και της Τρόικας από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, διαβουλεύσεις που θα στηρίζονται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις-  συμμετείχαν οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρ. Πολεμαρχάκις.

Για τις 15:00 ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια ακόμη σύσκεψη με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου, Δρούτσα, Παμπούκη, Λαμπρινίδη και Ξενογιαννακοπούλου, με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Στις 16:00 ακολούθησε  η τρίτη σύσκεψη με την συμμετοχή των Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Τ. Μπιρμπίλη, Α. Διαμαντοπούλου, Π.Γερουλάνου, Κ.Σκανδαλίδη, Γ. Διαμαντίδη και Χ.Παμπούκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...