Ανταρσία των Πανεπιστημίων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ


Σε ανοικτή ρήξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οδηγείται ο ακαδημαϊκός κόσμος μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε σήμερα η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να απορρίψει το κείμενο διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σε γραπτή της ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ απάντησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο στα κελεύσματα της Άννας Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «το κείμενο διαβούλευσης δεν απαντά σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας, τα οποία, μάλιστα, επιβαρύνει επικίνδυνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά κατά τη σημερινή συνεδρίαση των πανεπιστημιακών στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η δήλωση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος δήλωσε: «Το κλίμα ήταν ομόφωνα αντίθετο απέναντι στις προτάσεις αυτές. Ήταν πολύ έντονες οι αιχμές και οι διαμαρτυρίες των Συγκλητικών».

«Φρένο» και από το Παιδαγωγικό Τμήμα αλλά και το ΠΑ.ΜΑΚ.

Την ίδια στιγμή, καταλυτικό ρόλο στη σκληρή στάση που θα ακολουθήσουν στο εξής οι καθηγητές του ΑΠΘ, φαίνεται ότι διαδραμάτισε και η προ ημερών απόρριψη του επίμαχου κειμένου διαπραγμάτευσης από τη Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος χαρακτήρισε την εισήγηση του υπουργείου ως «απαράδεκτη και προσβλητική», καθώς, όπως αναφερόταν, «πλαισιώνεται από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης που παρουσίαζαν τα πανεπιστήμια ως χώρους διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας».

Στο θέμα παρενέβη και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το κείμενο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση τη βάση για διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο και του εκπροσώπους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι θέσεις αυτές ενίσχυσαν, όπως φάνηκε, τη στάση της Συγκλήτου, η οποία σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της ανέφερε ότι: «(…) το κείμενο αυτό, δεν αποτελεί βάση διαλόγου εξαιτίας των αντισυνταγματικών του διατάξεων, όσον αφορά στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά επιπλέον γιατί παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η αντικατάσταση των πτυχίων ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια».

Συνεχίζει δε: «Το ΑΠΘ, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, την πολυετή υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, υπηρετεί με ευπρέπεια και προσήλωση την ακαδημαϊκή και κοινωνική αποστολή της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης».

Οι επόμενες κινήσεις των πανεπιστημιακών

Παράλληλα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε τη συγκρότηση τεσσάρων επιτροπών, οι οποίες θα θέσουν προς επεξεργασία τις προτάσεις όλων των Τμημάτων και θυα καταλήξουν στην από κοινού διαμόρφωση ενός κειμένου-πλαισίου, με συγκεκριμένες εκθέσεις για την αναμόρφωση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Οι τέσσερις επιτροπές, θα εξετάσουν θέματα διοικητικής υφής, ακαδημαϊκά και προσωπικού, οικονομικής διαχείρισης, έρευνας και ερευνητικής πολιτικής και αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις του κατά την προσεχή συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...