Συζήτηση για το νερό και το ρεύμα από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας

Στη διεθνή εμπειρία από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών εταιριών που διαχειρίζονται το ρεύμα και το νερό, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης με τη συμμετοχή συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ και της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, σε συζήτηση που έγινε σε αίθουσα του τοπικού Πολιτιστικού Κέντρου (Αλάνα Τούμπας).

Πριν από τη συζήτηση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Flow” που καταγράφει την εμπειρία χωρών της Λατινικής Αμερικής, από πολυεθνικές εταιρίες διανομής νερού. Στη συζήτηση που ακολούθησε, υποστηρίχθηκε ότι, όπου σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού (Παρίσι, Ατλάντα, Γκρενόμπλ, κ.α.) επιχειρήθηκε ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης, αυτές επανακοινωνικοποιήθηκαν (με πολλές δυσκολίες γιατί τα συμβόλαια γίνονται σε βάθος δεκαετιών) έπειτα από ατυχήματα, πλημμέλειες, εκτίναξη του κόστους των τιμολογίων, κ.α.
Στην «κοινωνική πολιτική που ασκεί το κράτος, μέσω της ΔΕΗ» και η οποία «θα πάψει να υφίσταται εάν ποτέ ιδιωτικοποιηθεί» αναφέρθηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας "αθέμιτο" τον ανταγωνισμό των ιδιωτών παραγωγών και εισαγωγέων ρεύματος, στους οποίους - όπως είπε - «δίνονται υπογείως, προνόμια για να κερδίζουν, χωρίς ρίσκο και χωρίς να δημιουργούν θέσεις εργασίας».
«Το νερό και το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να εκχωρούνται σε ιδιώτες» υπογράμμισαν μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, προσθέτοντας ότι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προοπτική ιδιωτικοποίησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...