Ρελάνς ΠΑΣΟΚ στον β΄ γύρο...

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
«Πράσινες» νίκες σε 8 περιφέρειες και τους µεγάλους δήµους -Νέο ρεκόρ αποχής
Ο Γιώργος Παπανδρέου (αριστερά) µε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση (δεξιά) στο Μέγαρο Μαξίµου, λίγο πριν από το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελµα
Προσκλητήριο στις πολιτικές δυνάµεις να συστρατευθούν σε µιαπανεθνική προσπάθεια για τη διάσωση τη χώρας ήταν η «απάντηση» του Γιώργου Παπανδρέου στην ευρεία νίκη που κατήγαγε το ΠΑΣΟΚ κατά τον χθεσινό β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών Η...
επικράτηση αυτή, που συνοδεύτηκε από ιστορικές ανατροπές στον Δήµο Αθηναίων καιτον Δήµο Θεσσαλονίκης (αλλάζουνχέρια ύστερα από 24 χρόνια), αλλά και µια ξεκάθαρη επικράτηση του Κινήµατος στη µάχη των περιφερειών µε «σκορ» 8-5 έναντι της Νέας Δηµοκρατίας, έδωσαν ανάσα στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό το πράσινο φως να κλείσει οριστικά το θέµα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ο κ. Παπανδρέου µίλησε για µια «καθαρή τριετία» που έχει µπροστά του και προανήγγειλε «καταιγίδα» αλλαγών για τη συνέχεια, σε µια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει στη σωστή κατεύθυνση το µήνυµα που έστειλαν οι πολίτες µέσω της κάλπης τόσο στον α’ όσο και στον β’ γύρο των εκλογών. Και έχει τη σηµασία του το γεγονός ότι δεσµεύθηκε πως θα προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, «χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι πολίτες ζήτησαν µε την ψήφο τους«συνέχιση της πορείας που ακολουθεί η κυβέρνηση και απαίτησαν πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», ενώ απέρριψαν όπως είπε «τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης». Η αιχµή προφανώς είχε αποδέκτη τον πρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος έδωσε στη χθεσινή ψηφοφορία χαρακτήρα δηµοψηφίσµατος κατά του Μνηµονίου, αλλά το κόµµα του υπέστη στρατηγική ήττα τόσο στην Περιφέρεια Αττικής µε την καθαρή νίκη του Γ. Σγουρού επί του Βασ.

Κικίλια που ήταν προσωπική επιλογή του όσο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου ο Π. Τατούλης νίκησε τον Δ. Δράκο, παρά το γεγονός ότι για τη στήριξη του τελευταίου ο κ. Σαµαράς πραγµατοποίησε το τελευταίο διάστηµα σειρά περιοδειών σε νοµούς της περιοχής.

Οι ήττες αυτές συν την απώλεια των Δήµων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης που δεν απαλύνει – ως προς τις εντυπώσεις – η επανάκτηση του Δήµου Πειραιά, ανάγκασαν τη Ρηγίλλης να καταφύγει σε σοφιστείες του είδους ότι η Ν.Δ. στις εκλογές του 2009 είχε βγει πρώτο κόµµα σε 6 νοµούς, ενώ τώρα – υποστήριζε χθες αργά το βράδυ η Ρηγίλλης – κέρδισε 33 νοµούς στον α’ γύρο των εκλογών!

Η ήττα προφανώς θέτειυπό αµφισβήτηση την επιλογή του αρχηγού της αξιωµατικήςαντιπολίτευσης ναθέσει ως κεντρικό ζήτηµα τηςπροεκλογικής του εκστρατείας τηνκαταδίκη του Μνηµονίου και κατ’ επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικράτησε χθες το βράδυ στη Ρηγίλλης είναι το γεγονός ότι παρασκηνιακά χρέωναν την ήττα στον Δήµο Αθηναίων στον απερχόµενο δήµαρχο Νικ. Κακλαµάνη.

Στους δήµους
Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται να µιλάει για µεγάλη νίκη και σε επίπεδο δήµων, πρωτευουσών νοµών, αλλά και µεγάλων πόλεων της περιφέρειας, καθώς έχει κερδίσει σηµαντικό αριθµό από αυτούς, σε αντίθεση µε τη Νέα Δηµοκρατία. Ενα άλλο στοιχείο το οποίο συζητήθηκε ευρύτατα χθες ήταν ότι από τις δηµοσκοπήσεις που έγιναν ώς την προηγουµένη των εκλογών, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. που στον α’ γύρο των εκλογών φαινόταν να έχει περιοριστεί στις 2 ποσοστιαίες µονάδες, διευρύνθηκε στις 5 ποσοστιαίες µονάδες. Το αποτέλεσµα των χθεσινών εκλογών ασφαλώς αποτελεί αποδοκιµασία και για τα κόµµατα της Αριστεράς,τα οποία είχαν συστήσει στους ψηφοφόρους τους «αντιµνηµονιακή ψήφο» και στον β’ γύρο των εκλογών. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εκλογικής αναµέτρησης είναι ασφαλώς η νέα αύξηση της αποχής, που φαίνεται να ξεπερνάει το 53%, ένδειξη ότι το εκλογικό σώµα επέλεξε να µη µετάσχει σε µια εκλογική αναµέτρηση στην οποία κατά κανόνα αναµετρήθηκαν υποψήφιοι υποστηριζόµενοι από τα δύο µεγάλα κόµµατα.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ

Για ορίζοντα «καθαρής τριετίας» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στο διάγγελµά του


Ενωτικό µήνυµα ενόψει... τρόικας

Ο ΠΡΩθυΠΟυΡγΟΣ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αργά το βράδυ επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του θριαµβευτή της µάχης της Αθήνας Γιώργου Καµίνη, στη δήλωσή του, που χαρακτηρίστηκε από συναινετικούς τόνους και µετριοπάθεια, κάλεσε τις πολιτικές δυνάµεις να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και να παραδειγµατιστούν από το τι συµβαίνει στην Ευρώπη, γιατί, όπως είπε, «δεν χωράνε παιχνίδια, ακρότητες και πολιτικές πράξεις που πληγώνουν τη χώρα» και µίλησε για 3 χρόνια που έχουµε µπροστά για να γίνουν όσα δεν έγιναν εδώ και 10ετίες.

Η δήλωση του κ. Παπανδρέου είναι απολύτως εναρµονισµένη µε τα όσα συζητήθηκαν κατά τις πολύωρες συσκέψεις που είχε µε κυβερνητικά στελέχη το Σάββατο, στη διάρκεια των οποίων τού συστήθηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση στις µεγάλες µεταρρυθµίσεις και αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και να τρέξει τις αλλαγές αυτές, προκειµένου να κερδίσει τον χαµένο χρόνο. Υπενθυµίζεται ότι σήµερα φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ελέγξουν και πάλι την ελληνική οικονοµία, ενώ στις Βρυξέλλες η Eurostat αναµένεται να ανακοινώσει το αναθεωρηµένο έλλειµµα για το 2009.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...