Καταθλιπτικά φαινόμενα και αυτοκτονικές τάσεις στα στρατόπεδα


Ανησυχητικά είναι τα ποσοστά των αυτοκτονικών τάσεων στους στρατιώτες ιδιαίτερα στους χρήστες ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ειδικών Νοσημάτων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, που διεξήχθη από την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), μελετήθηκε ένα δείγμα 250 νεοσύλλεκτων που νοσηλεύτηκαν κλινική και συσχετίστηκαν οι τάσεις αυτοκτονίας με τη χρήση ουσιών.

Όπως επισημαίνεται στα αποτελέσματα της έρευνας, από το δείγμα αυτό, τα άτομα που πραγματοποίησαν απόπειρα αυτοκτονίας, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό και χρήση τοξικών ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα αυτά, παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό προειδοποιητικά σημεία, τα οποία φαίνεται ότι διαφεύγουν της προσοχής και της αναγνώρισης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Η ταυτοποίηση προειδοποιητικών σημείων που υποδηλώνουν την κλιμάκωση της απελπισίας και της αυτοκτονικής πρόθεσης σε συνδυασμό με χρήση τοξικών ουσιών, αποτελούν αξιόπιστους δείκτες κινδύνου και χρήσιμα στοιχεία για την πρόληψη της αυτοκτονικής συμπεριφοράς» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα της έρευνας.


Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης στους νεοσύλλεκτους

Υψηλά ποσοστά μέτριας έως σοβαρής καταθλιπτικής διαταραχής σε νεοσύλλεκτους ηλικίας 18-28 ετών, έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τη Β΄ Παθολογική Κλινική και το ΤΕΠ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων.

Η μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια 542 νεοσύλλεκτοί. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι το 14,02% των νεοσυλλέκτων δεν ένιωθε ότι είχε «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζε τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή, ενώ το 3,87% είχε συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης (ποσοστό παρόμοιο με αυτό των ανδρών στον γενικό πληθυσμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...