Δηλώσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ για δηλώσεις Λούκας Κατσέλη!

Όχι στις απολύσεις, ναι σε μετατάξεις και περικοπές αποδοχών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας, λένε κυβερνητικά στελέχη, ενώ ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συνεντεύξεις τους αφήνουν αιχμές για τη στάση που τήρησε η Υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη. «Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δημόσιες διαφωνίες και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε τέτοια θέματα, αυτές λύνονται εντός της κυβέρνησης, γιατί το αντίθετο δημιουργεί πολύ κακή εικόνα σε μια τέτοια εποχή», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Βήμα" ο βουλευτής Νάσος Αλευράς και πρόσθεσε ότι «η κα Κατσέλη εξέφρασε ένα προβληματισμό. Αν ο προβληματισμός αυτός αφορά την κυβερνητική πολιτική καλό θα ήταν να συζητηθεί και να κλείσει στα πλαίσια της κυβέρνησης.
Τώρα, από κεί και πέρα ο πρωθυπουργός χειρίζεται αυτά τα θέματα. Δεν έχω πλήρη εικόνα και δεν μπορώ να κάνω ένα ακριβές σχόλιο. Δεν μπορεί να ανοίγουν τέτοια θέματα σε μια φάση μάλιστα που η χώρα δίνει μια πολύ δύσκολη διεθνή διαπραγμάτευση».

Στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης ανέφερε:


«Υποθέτω ότι η κα Κατσέλη κατέθεσε στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις που δείχνουν ότι το κόστος της παραγωγής μπορεί να μειωθεί και με άλλα μέτρα και ν’ αφήσει τελευταίο ενδεχομένως το μέτρο των επιχειρησιακών συμβάσεων, σε σχέση με τις κλαδικές ή τις συλλογικές συμβάσεις. Είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται. Εγώ θα μπορούσα να κρατήσω από αυτό το γεγονός, ότι δεν είμαστε μια χώρα η οποία είναι υποτελής, αλλά μπορεί να διαπραγματευτεί και κάποια πράγματα. Από κεί και πέρα, βεβαίως υπάρχει το μνημόνιο που είναι το πλαίσιο. Περιμένω και εγώ να δω ποια θα είναι η εξέλιξη.»

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης τόνισε:


"Πρέπει να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε σε μια λογική ότι παίρνουμε και αποδεχόμαστε το ο,τιδήποτε. Και πιστεύω ότι σωστά όλοι οι υπουργοί και όχι μόνο η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη. Όλοι διαπραγματεύονται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας που καταβάλουμε όλοι. Έχουμε αμυντικές βιομηχανίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: είναι 3 βιομηχανίες. Αυτή η λειτουργία των αμυντικών βιομηχανιών στο πλαίσιο του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να συνεχιστεί με τον τρόπο που λειτούργησαν οι βιομηχανίες τα τελευταία χρόνια.
Άρα πρώτη προτεραιότητα είναι να εξορθολογήσουμε την λειτουργία αυτών των βιομηχανιών, να δούμε ορισμένες επιμέρους συγχωνεύσεις εργοστασίων της ίδιας αμυντικής βιομηχανίας για τους εργαζόμενους. Εκεί που υπάρχει πλεονάζον προσωπικό θα υπάρξουν - όπως έχουμε πει - στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετατάξεις. Και έχουμε πει ως γενική αρχή ευρύτερα για τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα ότι εκεί που υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν θα ανανεωθούν".

Σε ό,τι αφορά στις μετατάξεις, ο Νάσος Αλευράς σημείωσε:


«Χρειάζεται πολύ πιο σφικτή διαχείριση κεντρικών οικονομικών θεμάτων. Όπως για παράδειγμα, οι ΔΕΚΟ. Οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πέρσι, για να έχουμε ήδη αποτέλεσμα οικονομικό, χειροπιαστό. Δηλαδή, στο ταμείο μας να μένουνε χρήματα και να μην συνεχίζουμε να πληρώνουμε μια πολύ σπάταλη οργάνωσή τους. Καθυστερήσαμε. Η προσωπική μου θέση είναι ότι οι απολύσεις πρέπει να’ ναι μια κόκκινη γραμμή. Είναι καλύτερα να ζοριστούν όλοι οι εργαζόμενοι και να ζοριστούμε όλοι, για να διατηρήσουμε κάποιες θέσεις εργασίας, γιατί δυστυχώς η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, δεν έχει βιομηχανία, δεν έχει τις άλλες επιχειρήσεις οι οποίες θα απορροφήσουν τους απολυόμενους.
Δηλαδή, είναι ωραίο να λες ότι θα εξυγιάνω οικονομικά, κάνοντας απολύσεις, αλλά αυτός που θα απολυθεί πού θα πάει να δουλέψει; Δεν είναι όπως είναι στη Γερμανία, στη Γαλλία, σε άλλες χώρες που έχει ιδιωτικό τομέα πολύ μεγάλο και ισχυρό. Εδώ στην Ελλάδα σημαίνει ότι θα τους καταδικάσω. Άρα, λοιπόν, λέω: Αντί να κάνω απολύσεις, ας μειωθούν οι μισθοί, ας μειωθούν οι αποδοχές»
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...