Σωτήριο τεστ για τις μεταστάσεις



Μια νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε σε ελληνικό εργαστήριο, υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων και επομένως πιο επιτυχή αντιμετώπισή τους.
«Το σπουδαιότερο κλινικό στάδιο στην εξέλιξη της καρκινικής νόσου, ιδιαίτερα των συμπαγών όγκων, είναι εκείνο κατά το οποίο η νόσος από τοπική μετατρέπεται σε συστηματική» εξηγεί ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Η κλινική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο βασίζεται κατ' αρχάς στη διάγνωση του πρωτοπαθούς όγκου και στην επιστράτευση κλινικών-εργαστηριακών εξετάσεων για τη διερεύνηση μεταστάσεων σε άλλα όργανα (ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία/PET scan, μεθόδους πυρηνικής ιατρικής κ.ά.).

«Δεδομένου ότι η ευαισθησία των διαγνωστικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πράξη απαιτεί την ύπαρξη τουλάχιστον 20.000 - 50.000 μεταστατικών κυττάρων σε μία δευτεροπαθή εστία, για να διαπιστωθεί η μεταστατική νόσος, οποιαδήποτε διασπορά της νόσου με μεταστατικό φορτίο χαμηλότερο αυτού παραμένει αδιάγνωστη» επισημαίνει ο. Κουτσιλιέρης.

Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε την τεχνολογία εντόπισης των καρκινικών κυττάρων (CTCs) που κυκλοφορούν στο αίμα ασθενών με τη χρήση της τεχνικής multiplex RT-PCR.

Η μέθοδος είναι διαφορετική ανάλογα με τον καρκίνο που εξετάζεται. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα αναφέρονται ήδη σε περισσότερους από 500 ασθενείς με καρκίνο προστάτη, 100 ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου και 100 ασθενείς με μελάνωμα, ενώ οι ερευνητές αναλύουν σήμερα τα αποτελέσματα από 100 ασθενείς με καρκίνο ουροδόχου κύστεως, πνεύμονα και μαστού (θα δημοσιευθούν το 2011).
Οι ερευνητές έχουν ζητήσει την κοστολόγηση των εξετάσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στα διεθνή περιοδικά «Molecural Medicine», «Cancer Treatment Reviews», «Clinical Chemistry Laboratory Medicine» και «Clinical and Experimental Metastasis».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...