«Ό,τι είπα ήταν ψέματα»



Να αθωώσει την Siemens επιχείρησε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρίας, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, με συμπληρωματική του δήλωση προς την Εισαγγελία του Μονάχου, με την οποία αναίρεσε όσα είχε υποστηρίξει ενώπιον των Ελλήνων δικαστών Παναγιώτη Αθανασίου και Νίκου Ζαγοριανού, το 2008, ότι, δηλαδή, η εταιρία είχε γνώση των δωροδοκιών.

Την νέα θέση του κ. Σίκατσεκ πληροφορήθηκαν από την εισαγγελέα Μπόιμλερ οι Έλληνες βουλευτές της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης.

Η διαφοροποίηση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την αποστολή επιστολής από την εξεταστική επιτροπή προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης για να ξεκινήσουν οι ενέργειες διεκδίκησης αποζημίωσης από τη Siemens, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Σίκατσεκ ήταν το μοναδικό στέλεχος της εταιρίας που είχε παραδεχθεί την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» ως «πολιτική» της εταιρίας αφού όλοι οι υπόλοιποι, που βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω με τους Έλληνες βουλευτές χρησιμοποίησαν κατά κόρον τη φράση «δεν γνωρίζω». Ενδεικτική είναι η στάση που κράτησε ο σημερινός πρόεδρος της εταιρίας, Π. Λέσερ, ο οποίος έδωσε αυτή την απάντηση σε 27 διαφορετικές ερωτήσεις.

Η εξεταστική επιτροπή, πάντως, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί και να ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα, εντείνει την κριτική και στρατηγική πιέσεων.

Προσφυγή και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Έτσι το αίτημα για εφαρμογή του νόμου για το οργανωμένο έγκλημα και την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου, ακολούθησε η αποστολή ανάλογης αναφοράς από τον κ . Βαλυράκη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στην αναφορά γνωστοποιούνται προς την επιτροπή η παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Siemens, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφάρμοσε για μεγάλο διάστημα (από το 1992-2008) παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση μαύρου χρήματος εξαπατώντας μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Δημόσιο, παραβιάζοντας το εσωτερικό και το κοινοτικό δίκαιο.

Τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγκριμένη περίπτωση φθάνουν μέχρι το 1/15 του συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατ' έτος επί 18 έτη.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα μέχρις ότου η Siemens σε συνεννόηση με το ελληνικό κράτος υποχρεωθεί σε αποζημίωση για τις ζημιές 2 δισ. που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές της και θα υποχρεωθεί να δώσει στην εξεταστική επιτροπή τη γνώση της για όσους «λαδώθηκαν» που γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Βαλυράκης.

Ο πρόεδρος της εξεταστικής απέστειλε εξάλλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, «γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα όσων ομολόγησαν ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα».

Με την πράξη αυτή μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.

Η εξεταστική επιτροπή ομόφωνα εξάλλου με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, αποφάσισε να καταγγείλει τη Siemens στους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Διεθνή Κεφαλαιαγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια συμβούλια υπουργών.

Την Παρασκευή το πρωί τα μέλη της εξεταστικής θα βρεθούν και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσουν τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...