Λαμία: Εξελέγη δήμαρχος με διαφορετικό τρόπο!

 Έβγαλαν δήμαρχο αυτόν που ήθελαν οι πολίτες, αποφεύγοντας τους συνηθισμένους και συμβατικούς τρόπους. Απέφυγαν τους μηχανισμούς, τα χρίσματα αλλά και την αυτοπρόταση των υποψηφίων για την θέση του Δημάρχου και αξιοποίησαν την κοινή βούληση την δική τους και των πολιτών για να επιλέξουν τον δήμαρχό τους.
Αξιοποίησαν όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην εκλογική νομοθεσία αλλά, για πρώτη φορά βλέπουμε να εφαρμόζονται. Πρόκειται για το νέο Δήμαρχο στον Καλλικράτειο Δήμο Αλιάρτου του νομού Βοιωτίας, που δημιουργήθηκε με τη συνένωση των δήμων Αλιάρτου και Θεσπιών.
Μάλιστα οι εκλογές εξελίχθηκαν σε πολλές φάσεις. Καταρχήν υπήρξε μια συμφωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και από τους δύο Δήμους που δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, η οποία κατέθεσε συνδυασμό και κέρδισε τελικά τις εκλογές. Δεν υπήρχε αρχηγός στο συνδυασμό τους. Συμφώνησαν όλοι από την αρχή ότι ο δημοτικός σύμβουλος που θα έρθει πρώτος σε σταυρούς προτίμησης θα ήταν και ο Δήμαρχος ή αυτός που θα οδηγούσε τον συνδυασμό στον 2ο γύρο.
Προχώρησαν στην κατάρτιση του συνδυασμού χωρίς αρχηγό, χωρίς δηλαδή υποψήφιο δήμαρχο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας όταν κατατέθηκε ο συνδυασμός, ο πρώτος εκ των δημοτικών συμβούλων που αλφαβητικά είχε καταγραφεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο με απόφαση του δικαστηρίου, κατά τη διαδικασία της ανακήρυξης των συνδυασμών, ορίστηκε και αρχηγός του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος για τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τον συγκεκριμένο Δήμο Αλιάρτου κατέθεσαν υποψηφιότητες τρεις συνδυασμοί. Ο ένας με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Αλιάρτου Αλέξανδρο Βίτση που υποστηριζόταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Κλεφτογιάννη που υποστηριζόταν από το Κ.Κ.Ε. και η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Αλιάρτου(ΑΚΠΑ).
Όταν κατατέθηκε ο συνδυασμός της ΑΚΠΑ στο Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην απόφαση της ανακήρυξης από το Πρωτοδικείο τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού αυτός που αλφαβητικά ήταν πρώτος στο ψηφοδέλτιο. Έτσι στον πρώτο γύρο των εκλογών η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών είχε ως υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Αγγέλου.Έτσι στον πρώτο γύρο των εκλογών ο συνδυασμός της ΑΚΠΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Αγγέλου, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το φράγμα του 50% για 7 μόνο ψήφους. Έτσι λοιπόν άρχισε να τρέχει η συμφωνία που είχαν κάνει πριν.
Μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής στην οποία πέρασε η ΑΚΠΑ παραιτείται ο Χρήστος Αγγέλου από υποψήφιος δήμαρχος, και επικεφαλής πλέον του ψηφοδελτίου ανακηρύσσεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος που ήταν ο Γεώργιος Ντασιώτης. Ο τελευταίος οδηγεί τον συνδυασμό στο δεύτερο γύρο των εκλογών και κερδίζει ποσοστό 58,5% και βέβαια κερδίζει τις εκλογές αναδεικνύοντας έναν διαφορετικό τρόπο επιλογής του δημάρχου μέσα από τους ίδιους τους πολίτες με διαδικασίες άμεσης συμμετοχής σε δύο φάσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπήρχε θετικό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, θα ίσχυε η συμφωνία που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, θα ήταν ο Δήμαρχος με εσωτερικές διαδικασίες του συνδυασμού.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...