Οι εκλογές δεν επηρεάζουν τη συμφωνία με την Ιρλανδία, δηλώνει ο Όλι Ρεν


Τη θέση ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία δεν απειλούν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα, απάντηση σε όσους «βλέπουν» την Ισπανία να πλησιάζει στον μηχανισμό στήριξης έδωσε η υπουργός Οικονομίας της χώρας Έλενα Σαλγάδο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να πέσει θύμα μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης.


«Δεν πιστεύω ότι αυτό απειλεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ ή τις διαπραγματεύσεις για αυτό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Όλι Ρεν, εξηγώντας πως οι εκλογές «θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο [...] και οι διαπραγματεύσεις μας θα έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος Νοεμβρίου».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 θα διαλύσει το Κοινοβούλιο.

Πάντως, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι «είναι απαραίτητο η Ιρλανδία να μπορέσει να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων 4 ετών» που έχει στόχο να της επιτρέψει να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% του ΑΕΠ.

«Δεν είναι στη δικαιοδοσία μας να σχολιάζουμε όσα συνδέονται με τη δημοκρατική πολιτική ενός κράτους μέλους» επισήμανε, σημειώνοντας όμως ότι «φυσικά και είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετή πολιτική σταθερότητα για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδίου των επόμενων τεσσάρων ετών που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Έλενα Σαλγάδο «απέκλεισε εντελώς» το ενδεχόμενο η Μαδρίτη να πέσει θύμα μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας στο Δουβλίνο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το αποκλείω. Με τις πληροφορίες που διαθέτουμε το αποκλείω εντελώς» δήλωσε η Σαλγάδο σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Ισπανία να είναι το επόμενο θύμα της κρίσης ή χρηματοοικονομικών αναταραχών τους επόμενους μήνες.

«Έχουμε δεσμευθεί για τη μείωση του δημοσιονομικού μας ελλείμματος και υλοποιούμε τη δέσμευση αυτή. Έχουμε έσοδα σύμφωνα με αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, έναν χρηματοοικονομικό τομέα που απέδειξε ότι ήταν σταθερός και που συνεχίζει να είναι και που βρίσκεται σε διαδικασία επιταχυμένης μεταρρύθμισης» πρόσθεσε η Σαλγάδο.

«Όλα αυτά διασφαλίζουν ότι δεν θα επηρεαστούμε όπως άλλες χώρες» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...