Από το «μηδέν» στήνονται τα υπουργεία ...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η δέσμευση της κυβέρνησης στο μνημόνιο για αναδιοργάνωση των λειτουργιών του κράτους και οι πιέσεις που δέχεται από την τρόικα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών οδηγούν στη λήψη μέτρων τα οποία αλλάζουν την εικόνα του Δημοσίου: επανιδρύονται στην...
πράξη από «μηδενική βάση» όλες ανεξαιρέτως οι υπηρεσίες των υπουργείων, μεταστεγάζονται όλοι σχεδόν οι δημόσιοι φορείς, καταβάλλεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία και περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με το περαιτέρω πάγωμα των προσλήψεων, την κατάργηση των προσωποπαγών θέσεων μετά την αποχώρηση των υπαλλήλων (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) που τις κατέχουν και την άμεση απομάκρυνση περίπου 60.000

συμβασιούχων.

Ηδη, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης καταρτίζει νομοσχέδιο που θα έχει ψηφιστεί ως τον Απρίλιο του 2011 από τη Βουλή, στο οποίο θα υποχρεώνονται 15 υπουργεία να προχωρήσουν σε άμεση αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, τίθεται σε ισχύ σχέδιο διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού που προβλέπει:

1. Προγραμματισμό των προσλήψεων και των αναγκών σε προσωπικό και την εκπόνηση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, όπως συμβαίνει σήμερα στις τράπεζες, έτσι ώστε κάθε υπάλληλος να γνωρίζει το αντικείμενό του και να αποσαφηνιστούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για κάθε μία θέση στο Δημόσιο.

2. Τη δημιουργία διυπουργικών κλάδων που σημαίνει ότι θα υπάρχουν ίδιοι μισθοί για τις ίδιες ειδικότητες και τις ίδιες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το εύρος του Δημοσίου.

3. Κινητικότητα των στελεχών του Δημοσίου που θα επιτρέπει να μετακινούνται τα στελέχη της διοίκησης από τη μια υπηρεσία στην άλλη.

4. Νέο προσοντολόγιο και αξιολόγηση του προσωπικού με βάση την απόδοσή του, γεγονός που προεξοφλεί ότι με το νέο μισθολόγιο το ύψος των αποδοχών θα εξαρτάται από την παραγωγικότητά του.

Μετακινήσεις προσωπικού
Η αναδιάρθρωση της δομής όλων των υπουργείων είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιφέρει τεράστιες μετακινήσεις προσωπικού. Η κυβέρνηση, αν και έχει δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις μονίμων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να τις αποφύγει για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες. Στόχος της αναδιάρθρωσης, όπως επισημαίνεται, « είναι ο εντοπισμός και η άρση των ενδοϋπουργικών και διυπουργικών επικαλύψεων ».

Ως εκ τούτου, μέσω της επανεξέτασης του ρόλου και της λειτουργίας των υπηρεσιών θα υπάρξει αναλυτική περιγραφή της οργανωτικής δομής των φορέων και των αρμοδιοτήτων τους, θα καταργηθούν όλες οι υπηρεσίες που κρίνονται ως ανενεργές ή δεν επιτελούν την αποστολή τους και θα αποτυπωθεί αναλυτικά ο αριθμός και οι δεξιότητες των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις νέες δομές οι οποίες θα προκύψουν μετά την αναδιάρθρωση.

Απογραφή ακινήτων
Η ανάγκη της περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει και σε «αξιολόγηση και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της κεντρικής διοίκησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο θα εντοπιστούν και θα καταμετρηθούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου, θα συνταχθεί σχετικός φάκελος για κάθε ένα ξεχωριστά και θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους και ο προσδιορισμός της υπεραξίας τους. Για αυτό τον λόγο θα αξιοποιηθούν τα αρχεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, οι υπηρεσίες και οι ψηφιοποιημένοι χάρτες από το Εθνικό Κτηματολόγιο, τα αρχεία εξοπλισμού από το έργο «Σύζευξις» των νομαρχιών και των περιφερειών, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα από την Εθνική Στατιστική Αρχή και τα στοιχεία από τις Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά να νέα οργανογράμματα των υπουργείων και τον προσδιορισμό του συνολικού αριθμού των εργαζομένων ανά φορέα που θα προκύψει, θα μελετηθούν και θα αποτυπωθούν οι ανάγκες και σε κτιριακές υποδομές. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να διερευνήσει και τρόπους για την αξιοποίηση των ακινήτων που στεγάζουν σήμερα τα υπουργεία και τη δημιουργία ενός νέου «διοικητικού κέντρου», όπως ονομάζεται, με τη μορφή «πάρκου κυβερνητικών κτιρίων». Σε αυτό θα συγκεντρωθούν όλα τα υπουργεία, έτσι ώστε να επέλθει σημαντική μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...