Την ίδια τύχη με την Ελλάδα και η Πορτογαλία!

Στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας βαδίζει η Πορτογαλία η οποία πιθανολογείται πως πολύ σύντομα θα προσφύγει σε βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό εκτιμούν οικονομολόγοι οι οποίοι μίλησαν με το πρακτορείο Ρόιτερς και το 34% εξ αυτών υποστήριξε ότι "η Πορτογαλία θα αναγκαστεί κι αυτή να ζητήσει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια". Μάλιστα, ένα 4% σημείωσε πως την ίδια πορεία θα έχει και η γειτονική χώρα της Πορτογαλίας, Ισπανία.
Στις ανωτέρω εκτιμήσεις συμβάλλει και η αύξηση των spreads που έφτασε τις 481 μονάδες ενώ τις Ιρλανδίας κυμάνθηκε στις 645 μονάδες βάσης.
"Οι αγορές στύβουν τις χώρες σα λεμόνι"
"Η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία διάγουν οικονομική καμπή, προς μία νέα ισορροπία στον οικονομικό τομέα, συνδυασμό ακριβών δανείων και χαμηλής ανάπτυξης, που όμως απαιτεί την εξωτερική οικονομική βοήθεια. Οι αγορές στύβουν αυτές τις χώρες σαν λεμόνι ", είπε ο οικονομολόγος του οίκου RBS, Σίλβιο Περούτζο.
Εντωμεταξύ, έκαναν λόγο για "πιθανή μελλοντική αύξηση επιτοκίων στα όρια της ευρωζώνης" καθώς οι οικονομολόγοι παρατηρούν πως η κρίση όσον αφορά τα χρέη περιορίζεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης καθώς οι οικονομίες της Γαλλίας και τη Γερμανίας «βαίνουν καλώς».
Αναμένεται δε, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναχαράξει την πολιτική των επιτοκίων της λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ, την ανεργία κι άλλα οικονομικά μεγέθη.
Από τους 49 οικονομολόγους οι 19 υποστήριξαν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσεις προς αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για την ευρωζώνη το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...