Μαζική φυγή ιδιωτών από τα ακίνητα του Δημοσίου!

Όσοι νοικιάζουν από δημόσιους φορείς αναγκάζονται να πληρώνουν ως ελάχιστο ενοίκιο το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα το αντίστοιχο μίσθωμα είναι το 6%. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η αύξηση που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές εντός του 2011. Τα πάνω κάτω φέρνει στην αγορά η αναμενόμενη μαζική εγκατάλειψη ακινήτων που μισθώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες και η ακαμψία που επιδεικνύει το Δημόσιο ως διαχειριστής κτιρίων απέναντι στους μισθωτές, οι οποίοι αναζητούν αναπροσαρμογή προς τα κάτω των ενοικίων λόγω κρίσης, οδηγεί σε σπάσιμο συμβολαίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «χρυσοφόρα» ακίνητα του Δημοσίου ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το ιστορικό ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21» (το κτίριο ανήκει στο Ταμείο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων), μένουν ξενοίκιαστα επειδή ο ιδιοκτήτης ζητά αύξηση του ενοικίου!
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα στην κυβέρνηση γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα περισσότερα από 71.000 ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία αποτιμώνται σε αξία άνω των 300 δισ. ευρώ, για να βοηθήσουν στις δύσκολες ώρες της εθνικής οικονομίας. Όμως, αντί να γίνεται αυτό με όσα ήδη ενοικιάζονται, το κράτος προσπαθεί ανεπιτυχώς να δημιουργήσει στρέβλωση στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ανταγωνιστικό ως προς τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων και να σπρώχνει τους μισθωτές προς αυτούς.

ΠΗΓΗ: politis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...