Τρίζουν τα δόντια για την 3η δόση



Άμεση, αν και μέσω Βιέννης, ήταν η απάντηση της Γερμανίας στις χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, από το Παρίσι, ο οποίος αποδοκίμασε την πρόταση της Γερμανίας για συμμετοχή και ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης οικονομιών της Ευρωζώνης, πρόταση που, όπως είπε, θα έθετε χώρες της ευρωζώνης ακόμα και σε κίνδυνο χρεοκοπίας .

Τα πρώτα βέλη ήρθαν από τον υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Γιόζεφ Πρεζλ, ο οποίος, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει στην εκταμίευση του ποσού που της αναλογεί για την τρίτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Ο κ. Πρεζλ αιτιολόγησε τη στάση της χώρας του με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πακέτο στήριξης. Η Βιέννη είναι προγραμματισμένο να συμμετέχει στην τρίτη δόση ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ με το ποσό των 190 εκατομμυρίων ευρώ.

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε και το «πυρ» από το Βερολίνο, πάλι εκ στόματος υπουργού Οικονομικών. Η πρόταση που διατύπωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρη των προθέσεων και του κλίματος που επικρατεί στην Καγκελαρία: «όταν άκουσα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σκέφθηκα ότι η Ελλάδα έχει λάβει περισσή αλληλεγγύη από την Ευρώπη και τη Γερμανία» προσθέτοντας ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος».

Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών έγιναν την ώρα που στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι της Τρόικας, από την έκθεση αξιολόγησης των οποίων θα κριθεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, όπως τόνιζαν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Άμεση ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, χαρακτήρισε «πρόωρες» τις όποιες δηλώσεις για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, προσθέτοντας με νόημα ότι «η αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ έφτασε χθες στην Ελλάδα και θα είναι απασχολημένη όλη την εβδομάδα. Με βάση την αξιολόγησή της, τα κράτη μέλη (της ΕΕ) θα κληθούν να πάρουν θέση».

Ανασκεύασε μετά τον σάλο

Στη συνέχεια, βέβαια, ο αυστριακός υπουργός, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση του αναλογούντος ποσού εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε εμφανώς ηπιότερους τόνους, σημείωσε ότι «ενδεχομένως χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας» επισημαίνοντας ωστόσο «ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...