Μάχη επιβίωσης για την ιρλανδική κυβέρνηση μετά την ευρω-διάσωση



Δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν μετά τη ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Ο Μπράιαν Κόουεν αντιστέκεται στην άμεση διεξαγωγή εκλογών επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησης έως την έγκριση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά να στηθούν άμεσα κάλπες και το Σιν Φέιν κατέθεσε ήδη πρόταση μομφής.


Ο Μπράιαν Κόουεν ανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να διαλύσει άμεσα το Κοινοβούλιο, αναγγέλλοντας προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του 2011 αφότου θα έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός που προβλέπει περικοπές έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η Βουλή αυτή θα έπρεπε να έχει διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή» αναφέρουν βουλευτές του Σιν Φέιν, καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των κύριων κομμάτων της αντιπολίτευσης, Φάιν Γκέιλ και Εργατικό Κόμμα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες.

Η πολιτική κρίση χτύπησε «κόκκινο» στην Ιρλανδία τη Δευτέρα, την επομένη της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, με δύο ανεξάρτητους βουλευτές να δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται να στηρίξουν την κυβέρνηση στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδοτεί την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή για τον Μπράιαν Κόουεν.

Από την πλευρά τους, οι συγκυβερνώντες Πράσινοι ζήτησαν εκλογές μετά την εκπόνηση και έγκριση ενός τετραετούς προγράμματος λιτότητας και του προϋπολογισμού του 2011, ώστε να προκύψει κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Κάλπες στις αρχές του 2011 «έδειξε» στην ομιλία του και ο Κόουεν, όμως η αντιπολίτευση επιμένει στην άμεση προκήρυξη εκλογών.

Η ιρλανδική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη το τετραετές πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, ενώ η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.

Το τέλος του Κόουεν αναγγέλλει ο ιρλανδικός Τύπος

Ο ιρλανδικός Τύπος ανήγγειλε την Τρίτη το τέλος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν, έπειτα από την ανακοίνωση της διενέργειας πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2011, καλώντας ωστόσο σε εθνικό συναγερμό μέχρι τότε για την υιοθέτηση ενός προϋπολογισμού λιτότητας που θα εξυπηρετεί το διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας Irish Examiner εκφράζει τη λύπη του που ο πρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης δεν ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του, επιλέγοντας να περιμένει την υιοθέτηση του προϋπολογισμού λιτότητας, μέχρι τον Ιανουάριο, για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Ο Μπράιαν Κόουεν είναι τυφλός, γαντζώνεται στην εξουσία για το 'εθνικό συμφέρον', ενώ όσοι τον περιβάλλουν θέλουν να αποχωρήσει» γράφει.

«Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο» λέει από την πλευρά της η Irish Daily Mail, αναφέροντας ότι ο Μπράιαν Κόουεν αναγκάσθηκε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έπειτα από παρακίνηση των Πρασίνων προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικών εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δύο ανεξάρτητοι βουλευτές , οι ψήφοι των οποίων είναι κρίσιμες για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους, σημειώνει η εφημερίδα.

«Όμως, υπάρχει επίσης μεγάλη ανακούφιση: θα γίνουν εκλογές, ο λαός θα εκφρασθεί» γράφει η Irish Daily Mail «δείχνοντας» το αρνητικό ρεκόρ στη δημοτικότητα του Μπράιαν Κόουεν.

«Οι καταστροφικές τους πολιτικές καταδίκασαν την Ιρλανδία στη χρεοκοπία. Ο λαός ταπεινώθηκε, η υπόληψη της χώρας μας κυλίσθηκε στη λάσπη» αναφέρει την ίδια στιγμή η Irish Sun.

Σύμφωνα με τους Irish Times, υπάρχει μία «ανοικτή εξέγερση» στους κόλπους του Φιάνα Φέιλ, του κόμματος του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ωστόσο, το Κοινοβούλιο «οφείλει να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό, παρά την πολιτική αναταραχή» εκτιμά η εφημερίδα, αναφερόμενη στον προϋπολογισμό λιτότητας.

«Η απόρριψη του προϋπολογισμού θα αποτελούσε ακόμη ένα πλήγμα για τη διεθνή υπόληψη της Ιρλανδίας» σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Irish Independent θεωρεί επίσης ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να υιοθετηθεί». «Οποιαδήποτε άλλη σκέψη στερείται νοήματος» γράφει η εφημερίδα, ακόμη και αν θα προτιμούσε την άμεση παραίτηση του Μπράιαν Κόουεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...