Οι υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά γυναικών της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου παραμένουν ακόμα ατιμώρητες, καταγγέλει ο ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικών βιαιοτήτων, που διαπράχθηκαν κατά γυναικών στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95), παραμένουν ατιμώρητες μετά από 15 χρόνια, λόγω μιας "οδυνηρά αργής" δικαιοσύνης , υπογράμμισε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ ."Δεκαπέντε χρόνια μετά τη συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον, δεν έχει αποδοθεί ειρήνη στις βόσνιες γυναίκες, θύματα σεξουαλικής βίας" δήλωσε μιλώντας στον Τύπο στο Σεράγεβο η Μαργκότ Γουόλστρομ, η ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα σεξουαλικής βίας.
"Οι προσαγωγές στη δικαιοσύνη είναι οδυνηρά αργές. Με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου 50-60 χιλιάδες υποθέσεις θυμάτων σεξουαλικής βίας και εμείς έχουμε μόνο 12 ντοσιέ, που τώρα ασχολείται μ αυτά η δικαιοσύνη, καταλαβαίνουμε το εύρος του προβλήματος" τόνισε η κ. Γουόλστρομ.Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ εξήγησε ότι "όταν μιλάμε για σεξουαλική βία εννοούμε βιασμούς, απόπειρες βιασμών και άλλων ειδών σεξουαλικές επιθέσεις".
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία, Γιούρι Αφανάσιεφ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες στατιστικές για τον αριθμό των θυμάτων, ούτε για τον αριθμό των υπεύθυνων για σεξουαλική βία και όλα βασίζονται σε εκτιμήσεις. Ωστόσο, επισήμανε ότι "μιλάμε για αρκετές δεκάδες χιλίαδες" περιπτώσεων.
Συμφωνα με την βοσνιακή κυβέρνηση, περίπου 20 χιλιάδες γυναίκες στην πλειοψηφία τους Μουσουλμάνες της Βοσνίας, βιάστηκαν στη διάρκεια του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-95) που έφερε αντίπαλες τρείς βασικές κοινότητες Σέρβους, Μουσουλμάνους και Κροάτες προκάλεσε το θάνατο εκατό χιλιάδων ανθρώπων και τελείωσε με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης του Ντέιτον των ΗΠΑ.
Ο νόμος επιτρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου φερόμενοι ύποπτοι για σεξουαλική βία , αλλά δεν εφαρμόζεται, γι αυτό πρέπει να υπάρξει ένα υγιές, πραγματικό δικαστικό σύστημα, που θα προστατεύει τα θύματα, δήλωσε η κ. Γουόλστρομ.
"Στη Βοσνία, οι γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας δεν καταγγέλουν την υπόθεσή τους, συχνά λόγω των αισθημάτων ντροπής , λόγω των πολύπλοκων δικών και των δυσκολιών και κάποιες φορές γιατί αισθάνονται φόβο και ταπείνωση στα δικαστήρια, ή στην ανάκριση", ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αφανάσιεφ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...