Παρεμβάσεις προσπελασιμότητας σε πέντε μνημεία της Θεσσαλονίκης!

Παρεμβάσεις σε πέντε μνημεία της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να καταστούν προσβάσιμα για ΑμεΑ, θα ξεκινήσουν το Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Προσπέλασις» που υλοποιεί η Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τα μνημεία που έχουν επιλεγεί είναι η Αγία Σοφία, η Αχειροποίητος, η Ροτόντα, ο Άγιος Δημήτριος και το Επταπύργιο, στα οποία οι παρεμβάσεις στηρίζονται σε μελέτες και θα ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο του 2011, με συνολικό προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.Οι παρεμβάσεις προβλέπουν τη διευκόλυνση της φυσικής πρόσβασης των ατόμων αυτών με ράμπες, ασανσέρ, ειδικούς διαδρόμους, καθώς και τη διευκόλυνση της αντιληπτικότητας, όπως μοντέλα αφής, γραφή Μπράιγ σε πινακίδες πληροφόρησης, ηχητική και οπτική περιήγηση στα μνημεία.
Το ερευνητικό πρόγραμμα φιλοδοξεί, επιπλέον, να ενώσει τρία από τα παραπάνω μνημεία (Αγία Σοφία, Αχειροποίητος, Ροτόντα) με μία ειδική διαδρομή που θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με νοητική υστέρηση. Στη διαδρομή θα περιλαμβάνεται ειδική σήμανση - οριζόντια και κάθετη - καθώς και ειδικοί χρωματισμοί, πάνω στα πεζοδρόμια.Το έργο «Προσπέλασις» υλοποιείται σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτείται κατά 50% από τον μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και κατά 50% από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος, καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, το έργο αναπτύσσει ένα πρότυπο μοντέλο μεθοδολογίας, που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, έτσι ώστε με συγκεκριμένες παρεμβάσεις να καθίστανται προσβάσιμα στα εμποδιζόμενα άτομα.Η μεθοδολογία αυτή περιλαμβάνει λίστες ελέγχου για τις ανάγκες και την κατάσταση των μνημείων, ψηφιοποιήσεις σχεδίων (πραγματοποιήθηκαν σε 20 Βυζαντινά μνημεία) και προμελέτες με προτάσεις παρέμβασης. Για την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων και των εργαζομένων έχουν ήδη υλοποιηθεί τρία σεμινάρια.Ο κ.Νανιόπουλος εξήγησε ότι το ζήτημα της προσπελασιμότητας μνημειακών χώρων, αν και μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα μας από τον συνεχώς αναπτυσσόμενο «προσβάσιμο τουρισμό», δεν έτυχε συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...