«Κλείδωσε» η συμφωνία με την τρόικα, ως νέες προσλήψεις θα λογίζονται οι μετατάξεις


Με συμφωνία για την επικαιροποίηση του μνημονίου στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών ολοκληρώθηκε ο μαραθώνιος συναντήσεων τρόικας - Γ.Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.


Οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαιτέρως σκληρές, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού σε δημόσιο και ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα των εργασιακών σχέσεων αποτέλεσαν «αγκάθι» στις συνομιλίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τελικά, συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις και θα εντάσσονται στον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» από το Δημόσιο. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο και για τον επόμενο χρόνο.

«Χρυσή τομή» βρέθηκε, βάση των ίδιων πληροφοριών, και στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και της υπερίσχυσης των κλαδικών. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και ερμηνείες, ούτε τώρα διασφαλίζονται στο επιθυμητό επίπεδο οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο αναθεωρημένο μνημόνιο υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών και της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρόθεση όμως του υπουργείου Εργασίας είναι αυτό να μην ισχύσει γενικευμένα, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις, πχ σε επιχειρήσεις που πραγματικά κινδυνεύουν και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σωθούν.

Ωστόσο οι ελεγκτές της τρόικας εμφανίζονταν μέχρι τελευταία στιγμή αντίθετοι. Εξέφραζαν δε, τη δυσφορία τους για το άρθρο της Λούκας Κατσέλη στο Βήμα, στο οποίο υποστήριξε ότι η συνταγή της τρόικας «σκοτώνει τον ασθενή».

Επιπλέον, η τρόικα ζητά να επιταχυνθούν οι κινήσεις και όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως και στο άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των «κλειστών επαγγελμάτων».

Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση έχει τεθεί, παράλληλα, το ζήτημα να υλοποιηθούν νωρίτερα ορισμένες αλλαγές, οι οποίες, με βάση τις αρχικές δεσμεύσεις του μνημονίου, θα υλοποιούνταν από το β' εξάμηνο του επομένου έτους.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το επόμενο 15νθήμερο, ενώ την Τρίτη το πρωί, η τρόικα παρουσιάζει, σε συνέντευξη Τύπου, τα συμπεράσματα από τον πρόσφατο έλεγχο της οικονομίας.

Με βάση το πόρισμα των ελεγκτών, το ΔΝΤ θα αποφασίσει να εκταμιεύσει τον Δεκέμβριο το τμήμα της τρίτης δόσης του δανείου που του αναλογεί, ενώ από την πλευρά της, η ευρωζώνη θα προχωρήσει στην εκταμίευση του δικού της μεριδίου τον Ιανουάριο.

Το νέο «τεστ» για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του δανείου, προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...