Το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν.Υ. επιστρέφει αντικείμενα του Τουταγχαμών

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης δέχθηκε να επιστρέψει στην Αίγυπτο 19 μικρά κομμάτια που προέρχονται από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κοντά στο Λούξορ, ανακοίνωσε σήμερα το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (CSA).

«Χάρη στη γενναιοδωρία και το αίσθημα δεοντολογίας του Μετ, αυτά τα 19 αντικείμενα του τάφου του Τουταγχαμών θα καταστεί δυνατό να ενωθούν με τους άλλους θησαυρούς του νεαρού φαραώ, που εκτίθενται στο Κάιρο», δήλωσε ο επικεφαλής του CSA, ο Ζάχι Χαουάς.

Τα αντικείμενα αυτά αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από μικρά θραύσματα. Ωστόσο τέσσερα εξ αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν «σημαντικότερο ιστορικό ενδιαφέρον», ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλί από ορείχαλκο και ένα στοιχείο περιδέραιου, που αναπαριστά μια σφίγγα.

Τα αντικείμενα αυτά θα εξακολουθήσουν να εκτίθενται στις Η.Π.Α. ως τα μέσα του 2011, οπότε θα αποσταλούν στην Αίγυπτο. Ο τάφος του Τουταγχαμών, φαραώ της 18ης δυναστείας, που πιστεύεται πως πέθανε σε ηλικία 18 ετών, αφού βασίλευσε δέκα χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό, αρχαιολόγο, Χάουαρντ Κάρτερ.

Μολονότι την εποχή εκείνη είχε αποφασιστεί ότι ο θησαυρός, που βρέθηκε στον τάφο θα παρέμενε στην Αίγυπτο, μικρά κομμάτια βγήκαν από τη χώρα, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η Αίγυπτος κάνει εντατικές προσπάθειες για να επιτύχει την επιστροφή των αναρίθμητων αρχαιοτήτων της, που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλον τον κόσμο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μεγαλύτερο μέρος τους, βγήκε παράνομα από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...