Απορρίφτηκε η έφεση του Τζούλιαν Ασέιτζ για τις κατηγορίες βιασμού


Εφετείο στη Σουηδία απέρριψε την προσφυγή του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασέιντζ κατά του εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται νέο κύμα αποκαλύψεων από το Wikileaks με την αμερικανική κυβέρνηση να εκφράζει τις ανησυχίες της.


«Το εφετείο έχει σε κάποια σημεία διαφορετική γνώμη από αυτή του δικαστηρίου πρώτου βαθμού, όμως θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα λόγοι για να ζητηθεί η σύλληψή του», αναφέρει το εφετείο της Σβέα σε ανακοίνωσή του.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκδοθεί εναντίον του Ασέιντζ, 39 ετών, διεθνές ένταλμα σύλληψης για βιασμό και σεξουαλική επίθεση που διαπράχθηκαν στη Σουηδία τον Αύγουστο.

Ο Ασέιντζ, που αρνείται τις κατηγορίες, βρισκόταν στο Λονδίνο όταν η Σουηδία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τον συλλάβει, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό πού διαμένει αφού μετακινείται συνέχεια για λόγους ασφάλειας.

Το εφετείο επισημαίνει ότι διατηρεί τις κατηγορίες κατά του Ασέιντζ για δύο περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης και μία περίπτωση βιασμού, αλλά απορρίπτει μία άλλη περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης.

Εξάλλου το εφετείο αναφέρει ότι ο βιασμός για τον οποίο κατηγορείται ο ιδρυτής του Wikileaks είναι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, «έγκλημα μέτριας βαρύτητας», χωρίς όμως να διευκρινίσει τους λόγους.

Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Σε μία παράλληλη εξέλιξη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησαν το Κογκρέσο ότι σύντομα (πολύ πιθανόν ακόμα και την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου) το Wikileaks θα δώσει στη δημοσιότητα μεγάλο όγκο ευαίσθητων διπλωματικών εγγράφων, εξέλιξη με αρνητικές συνέπειες για τις ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Bloomberg, σε email προς το Κογκρέσο προειδοποιεί ότι το Wikileaks θα φέρει στο φως «εκατοντάδες χιλιάδες» απόρρητα έγγραφα που αφορούν «πολύ ευαίσθητα ζητήματα διεθνούς πολιτικής». «Περιμένουμε αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ από τη κυκλοφορία», σημειώνει η εκπρόσωπος του υπουργείου στο ενημερωτικό σημείωμα.

Τη δημοσίευση θα κάνουν και πάλι από κοινού οι New York Times στις ΗΠΑ, ο Guardian στη Βρετανία και ο Der Spiegel στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε την Τετάρτη ότι δεν γνωρίζει τι έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν αλλά προειδοποίησε ότι θα προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες κυβερνήσεις.

Αλλά και το ίδιο το Wikileaks προετοιμάζεται για αποκαλύψεις όπως δείχνει στο Twitter: «Τους ερχόμενους μήνες θα δούμε ένα καινούριο κόσμο, όπου η παγκόσμια ιστορία θα οριστεί εκ νέου» έγραφε το Σάββατο ενώ τη Τρίτη έγραψε ότι το Πεντάγωνο «φοβάται μην βρεθεί υπόλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...