Στα σύνορα Ισπανίας Πορτογαλίας κρίνεται η μάχη επιβίωσης της Ευρωπαικής Ένωσης και του Ευρώ



Η Ευρώπη ''αντέχει'' οικονομικά να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και θα φτάσει στα όρια της ''ξελασπώνοντας'' και την Πορτογαλία αλλά μετά ΤΕΛΟΣ.


Η Ισπανία σύμφωνα με αναλυτές έχει άλλο ειδικό βάρος,αφού η οικονομία της έχει διπλάσιο μέγεθος από Ελλάδα,Ιρλανδία και Πορτογαλία μαζί.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του διακεκριμένου οικονομολόγου Pablo Vázquez : “Η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να ''πέσει'' και αυτό σημαίνει συστημικό ρίσκο για το ευρώ”.
Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια όμως,που σαν λαγωνικά εντοπίζουν τις ασθενείς οικονομίες,έπιασαν ήδη δράση με αποτέλεσμα την πρωτοφανή άνοδο στα spread των 10ετών ισπανικών ομολόγων για πρώτη φορά από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ.

Η πεμπτουσία του προβλήματος στην Ισπανία είναι οι τράπεζες της,αφού αυτές (με 203,3 δις ευρώ χρέη)οφείλονται για το το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.Το αν θα μπει η Ισπανία στην επικίνδυνη ζώνη θα φανεί στις αρχές του 2011 όταν δηλαδή θα κληθεί να αποπληρώσει στους δανειστές της 192 δις ευρώ,ποσό μαμούθ που αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού της χρέους.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο εφαρμόζει από τον Μάιο αποτελεσματικό πρόγραμμα λιτότητας με περικοπές 15 δις ευρώ που επέφερε μείωση κατά 47% στο έλλειμμα μέσα σε 10 μήνες.Μάλιστα στέλνει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε κατεύθυνση μηνύματα ότι θα τηρήσει ευλαβικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας,που φτάνει στο σημείο να απαντάει αρνητικά σε αίτημα δανειοδότησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας ,δηλαδή της Μαδρίτης.

Όμως το κρίσιμο ερώτημα παραμένει η ευρωστία των ισπανικών τραπεζών για τις οποίες όλοι στοιχηματίζουν πως από 45 θα συρρικνωθούν σε 20.Γιατί αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή έκθεση (της τάξης των 180,8 δις ευρώ) στην ''φούσκα'' των ακινήτων και στον υπό κατάρρευση ισπανικό κατασκευαστικό τομέα.Και σαν να μην τους έφτανε αυτό,οι ισπανικές τράπεζες έχουν στα ταμεία τους μία ''βόμβα'',δηλαδή πορτογαλικά ομόλογα ύψους 78 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...