Τα πάνω - κάτω


Με ιστορικές αλλαγές σε δήμους όπως της Αθήνας μετά από 25 χρόνια, με θρίλερ έως τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη, με κοινή αίσθηση στο Μαξίμου ότι το ΠΑΣΟΚ πέρασε τον εκλογικό κάβο χωρίς να βουλιάξει αλλά και με μία τεράστια παραδοχή ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.



Την παραδοχή ότι οι πολίτες αδιαφόρησαν παντελώς για τις εκλογές απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και προοδεμένοι από τις δυνάμεις που μονοπωλούν στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό αποχής κατά το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ξεπέρασε το 54% έναντι 40,01% που είχε αγγίξει την προηγούμενη Κυριακή.

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νικητή τον Μπουτάρη, στον Καμίνη ο δήμος Αθηναίων, νικητής ο Μιχαλολιάκος στον Πειραιά

Σε μονομαχία για γερά νεύρα αποδείχθηκε η αναμέτρηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία κρίθηκε κυριολεκτικά πάνω στο νήμα, με τον Γιάννη Μπουτάρη να επικρατεί του Κώστα Γκιουλέκα για μερικές εκατοντάδες ψήφους. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο κ. Μπουτάρης εκλέχθηκε δήμαρχος με ποσοστό 50,20%, έναντι 49,80% που έλαβε ο κ. Γκιουλέκας.

Στην Αθήνα, η εκλογή του Γιώργου Καμίνη – με καταμετρημένο το 99,58% των ψήφων – με ποσοστό 51,94% στο δημαρχιακό θώκο σηματοδοτεί το τέλος μιας 25χρονης «γαλάζιας» κυριαρχίας. Ο αποχωρών δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, συγκέντρωσε ποσοστό 48,06.

Την ίδια στιγμή, στον Πειραιά, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος από τη ΝΔ κέρδισε τη δημαρχία με ποσοστό 51,80%, έναντι 48,20% (με καταμετρημένο το 97,70% των ψήφων) που συγκέντρωσε ο Γιάννης Μίχας από το ΠΑΣΟΚ.

«Κλείδωσε» ο Σγουρός, νίκη για Τατούλη και Ψωμιάδη, θρίλερ σε Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Θεσσαλία

Από νωρίς ξεκαθάρισε το σκηνικό σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, με το Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ) να κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση με ποσοστό 52,83%, έναντι 47,17% που συγκέντρωσε ο Βασίλης Κικίλιας (ΝΔ) – ενσωμάτωση σε ποσοστό 98,56%.

Χαμόγελα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (ΝΔ), ο οποίος εκλέγεται με ποσοστό 52,55%, έναντι ποσοστού 47,45% που έλαβε ο Μάρκος Μπόλαρης από το ΠΑΣΟΚ.

Περιχαρής για τη νίκη του εμφανίστηκε, ωστόσο, και ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εξελέγη Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με ποσοστό 52,53%, έναντι 47,47% που έλαβε ο Δημήτρης Δράκος από τη ΝΔ.

Μεγάλη μάχη έδωσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Τελικός νικητής με 50,80%, ο Σπύρος Σπύρου, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έναντι 49,20% που λαμβάνει ο Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Νάσος Γιακαλής από το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται με ποσοστό 50,77% έναντι 49,23% που συγκεντρώνει ο Παύλος Βογιατζής (ΝΔ – ΛΑΟΣ).

Τέλος, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 100%, ο Kώστας Αγοραστός (ΝΔ) εκλέγεται με ποσοστό 50,56%, έναντι 49,44% που λαμβάνει ο Απόστολος Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει, επίσης, τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με τον Αρ. Γιαννακίδη, της Δυτικής Ελλάδας με τον Απ. Κατσιφάρα, της Κρήτης με το Σταύρο Αρναουτάκη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) και του Νοτίου Αιγαίου με το Γιάννη Μαχαιρίδη (είχε εκλεγεί την πρώτη Κυριακή) της Πελοποννήσου.

Η ΝΔ κερδίζει, ακόμα, τη Δυτική Μακεδονία με το Γ. Δακή, την Ήπειρο με τον Αλ. Καχριμάνη (είχε υποστηριχθεί και από τον ΛΑΟΣ).

Η αποτίμηση των πολιτικών αρχηγών

Τα συγχαρητήρια του σε όσους εξελέγησαν στις νέες περιφέρειες και τους δήμους έδωσε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 22:45.

Όπως είπε η κυβέρνηση θα είναι κοντά τους για να στηρίξει τον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου οι πολίτες έδειξαν τον δρόμο με την ψήφο τους αυτές τις δύο Κυριακές, «ζήτησαν τη συνέχιση της πορείας, επέλεξαν τη σταθερότητα και απέρριψαν τις σειρήνες της αποσταθεροποίησης».







Για αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που επικυρώνει τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα του βγαίνει ανανεωμένο και δυνατό.


Επίθεση στον αρχηγό της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ο κ. Σαμαράς δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος με την εικόνα του κόμματός του αφού, όπως είπε, όπου προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αυτό οφείλεται στους ψήφους του ΛΑΟΣ.

Έκφραση αγανάκτησης και δυσαρέσκειας χαρακτήρισε την ψήφο των πολιτών η Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αναφερόμενη στη συζήτηση για την αποχή παραδέχθηκε ότι απασχολεί και τον Περισσό, ο οποίος την καταδικάζει.

Χαρακτήρισε, όμως, υποκριτική τη συζήτηση για την αποχή αναρωτώμενη ποιοι είναι αυτοί που οδήγησαν τον κόσμο στα σπίτια και του έχουν καλλιεργήσει την εντύπωση του μονόδρομου της Ε.Ε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...