Κόµµα πασπαρτού

Τα σπας µε το αφεντικό και ανοίγεις µαγαζί απέναντι γιανα τουκάνεις αντίπραξη. Η Ντόρα Μπακογιάννη καλείται να επαληθεύσει ή να διαψεύσει αυτή τη θεωρία. Οι προϋποθέσεις δεν είναι καλές.Από πουθενά δεν προκύπτει ότι χρειαζόµασταν ένανέοκόµµααπό µια παλιά πολιτικό. Αλλωστε όσο βρίσκεται εκτός της Ν.∆. δεν έχει προσκοµίσει κάτι καινούργιο. Τώρα προσκοµίζειµια συνιστώσα ανανέωσης στην πολιτική σκηνή. Αλλά µε υλικά που ανανέωση δεν τα λες.

Ωστόσο η Ψηλή έχει το κουράγιο να προχωρήσει. Με ποιον στόχο; Εδώ υπάρχει κουίζ.

Α: Απλώςθέλει να κόψει τα φτερά τουΣαµαρά προς τηνεξουσία. Β: Ποντάρει στη µετεκλογική ρευστότητα για να κολλήσει κάπου,ενδεχοµένως στον Παπανδρέου – όλα γίνονται. Γ: Θέλει να διαπραγµατευτεί την επιστροφή της στη Ν.∆. ∆: ∆ηµιουργεί ένα χαρτί για την περίπτωση που θα επιστρέψειο Καραµανλής. Ε: ∆εν είχε τίποτε καλύτερο να κάνει. ΣΤ: ∆εν γνωρίζω, δεν απαντώ.

Η Ντόρα προόριζε τον εαυτό της για διάδοχο του Καραµανλή.

Εκατσε ήσυχη πέντε χρόνια,αλλά όταν ήρθε η ώρα της δεν ήταν πραγµατικά έτοιµη. Είχε τη Ν.∆. στο τσεπάκι και την έχασε γιατί δεν διάβασε σωστά τη δήλωση του Αβραµόπουλου για εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σε ανάλογη περίπτωση ο Βενιζέλος άφησε σύξυλους όσους είχε βγάλει στοκλαρί και έγινε µέρος της νεοπαπανδρεϊκής εξουσίας. Η Ντόρα απλώς άνοιξε την πόρτα και βγήκε.Και βρέθηκε στη θέση που βρισκόταν ο… Σαµαράς πριν από 17 χρόνια! Αυτή την ώρα η «Συµµαχία» της διαθέτει τα εξής: έναν ευρωβουλευτή, δύο βουλευτές, συν µερικούς που… περιµένουν σήµα πολιτευτές και ακροατήριο σε ένα τµήµα της Ν.∆. Είναι βουλευτής η ίδια, ο αδελφός της είναι όµηρος του Σαµαρά – άλλωστε δεν συµφωνούσε µε την πρωτοβουλία της – ο γιος της βγήκε δήµαρχος µε την ανοχή της Ν.∆. και ο πατέρας της µπορεί να αποδειχθεί το µεγαλύτερο εµπόδιό της. Με αυτό το υλικό πρέπει να διεµβολίσει το πολιτικό σύστηµα και να γίνει κάτι σαν τους Φιλελευθέρους στη Γερµανία ή τη Μεγάλη Βρετανία: ένα κόµµα πασπαρτού. Η ίδρυσή του ισοδυναµεί περισσότερο µε την επιθυµία της Ντόρας να εφαρµόσει αυτό που έλεγε ο αµερικανός ιστορικός Χάουαρντ Ζιν: «Πρέπει να µένεις στο παιχνίδι µέχρι να µοιραστεί και το τελευταίο χαρτί».
Γ. Λακόπουλος-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...