Συνομιλίες με άνθρωπο που παρίστανε ηγέτη των Ταλιμπάν!!!

Ένας άνδρας που εκ των υστέρων έγινε γνωστό ότι παρίστανε ηγέτη των Ταλιμπάν, χωρίς φυσικά να είναι, με την έγκριση των ΗΠΑ έφτασε να έχει συνομιλίες ακόμα και με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ενώ απέσπασε και αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, η τάση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα των Ταλιμπάν οδήγησε όλες τις πλευρές σε βεβιασμένες κινήσεις, όπως αυτή των συνομιλιών με τον ψευτοταλιμπάν. Ο άνδρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υποστήριζε ότι ήταν ο Μουλά Ακτάρ Μοχάμεντ Μανσούρ, φερόμενος σαν υπαρχηγός των Ταλιμπάν. Στην πραγματικότητα ήταν ένας μπακάλης από την πόλη Κέτα.
Η πρώτη επαφή με Αφγανούς αξιωματούχους έγινε στην επαρχία Κανταχάρ στις αρχές του χρόνου. Κεντρικό ρόλο έπαιξε ο Μοχάμεντ Αμινουλάχ, ισχυρό στέλεχος των Ταλιμπάν αλλά και δίαυλος επικοινωνίας των μαχητών με την κυβέρνηση.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και ο τότε διοικητής, στρατηγός ΜακΚρίσταλ, ζήτησε από τις βρετανικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στις συνομιλίες γιατί η CIA δεν είχε τη σχετική εξουσιοδότηση για απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Αλλά, συνεχίζει το ρεπορτάζ, η MI6 παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό της και αγνόησε φωνές που αμφισβητούσαν την αξιοπιστία του Μανσούρ· σκεπτικισμό εξέφραζε και ο διάδοχος του ΜακΚρίσταλ, στρατηγός Πετρέους.
Μετά από μακρόχρονες συνομιλίες, ο Μανσούρ μετέβη τον Αύγουστο και στη Καμπούλ όπου συνάντησε τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Σε αυτή τη συνάντηση φάνηκε ότι δεν είναι πραγματικά μέλος των Ταλιμπάν. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα ο Μανσούρ απέσπασε χιλιάδες δολάρια –το ακριβές ποσό είναι άγνωστο– από τους Βρετανούς και την αφγανική κυβέρνηση· οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν του έδωσαν καθόλου χρήματα.
Για την υπόθεση η κυβέρνηση του Αφγανιστάν επιρρίπτει ευθύνες στους Βρετανούς αξιωματούχους και προσθέτει στο εξής παρόμοιες προσπάθειες θα πρέπει να οργανώνονται από Αφγανούς. Αφήνουν δε υπονοούμενα και για το ρόλο της πακιστανικής υπηρεσίας ISI χωρίς αυτό να είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Έρευνα διεξάγουν και οι βρετανικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...