«Δεν θα δεχθούμε τη λύση των δύο κρατών»



Ικανοποιημένος από την επίσκεψή του στην Αθήνα και από τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, εμφανίστηκε σήμερα ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό, στον απόηχο της συνάντησης που είχε στη Ν. Υόρκη με το γ.γ. του ΟΗΕ, Ban Ki Moon και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Dervish Eroglu.


Όπως είπε, «τονίσαμε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή, η κατοχή και ο εποικισμός και ότι καθοδηγούμαστε και εμείς και ο Γενικός Γραμματέας με βάση τους όρους εντολής που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Γενικό Γραμματέα, αλλά και στη βάση την οποία έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «το κράτος θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και ότι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της ομοσπονδιακής εξουσίας θα είναι τέτοια, ώστε η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη».

Ερωτηθείς, για ποιους λόγους εκτιμά ότι ο κ. Eroglu ζητεί επίμονα λύση στο Κυπριακό, υπογράμμισε: «Πρέπει να διερωτηθεί κανείς, έχοντας υπόψη και τις σκληρές θέσεις του κ. Eroglu πάνω στο περιουσιακό, που οδηγούν ουσιαστικά σε αδιέξοδα, γιατί επιμένει πολύ σύντομα να έχουμε κατάληξη. Ποια θα είναι η κατάληξη; Η κατάληξη θα είναι το αδιέξοδο; Θέλει αδιέξοδο ο κ. Eroglu; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Και γιατί πιθανόν το θέλει το αδιέξοδο; Μήπως μαζί με την Τουρκία σχεδιάζει την προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους στην Κύπρο; Αυτά είναι ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντήσει και ο διεθνής παράγοντας».

Συνέχισε δε: «Εμείς τα απαντούμε και λέμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε ότι μοιραία οδηγούμαστε στα δύο κράτη. Διότι η λεγόμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ είναι μόρφωμα παράνομο, καταδικασμένο ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από τη Διεθνή Κοινότητα και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να αναγνωριστεί με κανέναν τρόπο».

Τέλος, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε τη στάση του Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων ανάμεσά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...