Βρετανία - Γ. Παπανδρέου στο BBC: «Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει μπροστά»

   «Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει μπροστά. Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους ή πτώχευσης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να σώσει την Ελλάδα «χωρίς να έχω πρόβλημα αν δεν επανεκλεγώ».


    Μιλώντας στην εκπομπή «Hard Talk» του βρετανικού δικτύου, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε κυρίως στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας - «καθώς μέσα στο χρόνο θα έχει επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 6%», όπως είπε - ενώ τόνισε ότι από το 2012 η Ελλάδα θα αρχίσει την αποπληρωμή των δανείων και την μείωση του χρέους της.

    Απαντώντας σε ερώτηση του βρετανού δημοσιογράφου για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε για μια ακόμα φορά πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι το μόνο που έχει συζητηθεί είναι μια πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στην εξάλειψη της αδιαφάνειας, κάτι που θα την ωφελήσει οικονομικά κατά 4% του ΑΕΠ.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα το 2000 κάλυπτε τα κριτήρια που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στην ΟΝΕ: «Το ότι σε κάποιο σημείο απομακρυνθήκαμε από αυτά τα δεδομένα ασφαλώς είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως θα έλεγα της προηγούμενης». Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην αναγκαιότητα ενός μηχανισμού εποπτείας της ευρωζώνης και ενός συστήματος «τιμωριών», συμπληρώνοντας όμως με νόημα ότι η λιτότητα είναι αρκετή τιμωρία για την Ελλάδα. «Κόψαμε μισθούς και συντάξεις και προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική απολύσεων στο δημόσιο τομέα. «Πρέπει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την κρίση της Ιρλανδίας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο μηχανισμός στήριξης έχει δώσει στην Ελλάδα αρκετό και πολύτιμο χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η επιστροφή της στις διεθνείς αγορές να γίνει με τους καλύτερους όρους. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση των Ιρλανδών ανήκει στους ίδιους και δεν μπορεί να τους υποδείξει τι να κάνουν, ωστόσο σημείωσε ότι οι περιπτώσεις διαφέρουν καθώς η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο, ενώ τώρα η Ιρλανδία έχει τη λύση του μηχανισμού στήριξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...