ΑΤΕ BANK: Η πρώτη προβληματική ελληνική τράπεζα - Καταγράφει ζημιές 117,2 εκατ. ευρώ


- Η καλή πορεία των άλλων ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάζεται από την ΑΤΕ ΒΑΝΚ
- Η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δισ
- Η κυβέρνηση θα καλύψει ένα μέρος της αύξησης μόνο εάν το επιτρέψουν στην Ε.Ε.

- Ανησυχία για τα νέα stress test στο τέλος του χρόνου που θα είναι ακόμα πιο σκληρά Ζημίες, μετά από φόρους και δικαιώματα μειψηφίας, ύψους 117,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2010 παρουσίασε ο όμιλος της ATEbank, έναντι κερδών 82,4 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οπως αναφέρερται στην ανακοίνωση, αυτό αποδίδεται στη διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν αναληφθεί από τον όμιλο και στην αναγνώριση προβλέψεων απομείωσης ύψους 287,2 εκατ. ευρώ, καθώς και στις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Επίσης, η ATEbank θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης. Από το ποσό αυτό, μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου.

Οσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος ανακοίνωσε αυξημένα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη για ύψους 286,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37,4%, επισημαίνοντας πως το ύψος τους οργανικών προ προβλέψων κερδών του τρίτου τριμήνου (105,8 εκατ.) συνιστούν το υψηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του Ομίλου την τελευταία πενταετία.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, το εννεάμηνο του 2010, ανήλθαν σε 613,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4% έναντι του εννιαμήνου 2009, ενώ βελτίωση κατά 6,4% σημειώθηκε και σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τημ ανακοίνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη σημαντική συγκράτηση του κόστους άντλησης χρήματος (-19,3% σε ετήσια βάση) όσο και στη διατήρηση υψηλών εσόδων τόκων χορηγήσεων, κυρίως λόγω ανατιμολόγησης των προϊόντων και αύξησης των εσόδων τόκων του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Η διαφορά του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων από το αντίστοιχο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στις 380 μονάδες βάσης ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 5 μ.β. σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθε σε 2,76% από 2,71% στο τέλος Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το εννεάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 47,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 λόγω των μειωμένων εργασιών του Ομίλου, αν και σε επίπεδο τριμήνου εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...