Μετά την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ τα πραγματικά μέτρα για το 2011!


Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει: Η τρόικα των ελεγκτών δεν πιέζει προς την κατεύθυνση νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι η επίτευξη των στόχων. Κατά συνέπεια, δεν μετράει το "μέσο" αλλά το "αποτέλεσμα".



Ποιο είναι στην πραγματικότητα το μήνυμα αυτής της διαρροής; Ότι και το 2011 - για μια ακόμη χρονιά -
οι περιορισμοί στη δημόσιο και η αναζήτηση των κεφαλαίων που θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες του 2009 και του 2010 θα αναζητηθούν στις λεγόμενες "σπατάλες", που θα γίνει προσπάθεια να περιορισθούν.


Σχετική αναφορά έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μια από τις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του, το τελευταίο 24ωρο, αλλά η άποψη αυτή απηχεί κυρίως τη στάση που θα τηρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έως τον προσεχή Μάρτιο, τουλάχιστον. Τότε, εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει να διαφαίνεται το πως θα πάει η νέα χρονιά και κατά πάσα πιθανότητα τότε θα ληφθούν και τα πραγματικά μέτρα για το 2011. Έως τότε, θα έχουμε πάρει την τρίτη δόση των 9 δισ ευρώ, από το Ταμείο των 110 δισ και θα έχουμε αποπληρώσει τους πιστωτές μας του πρώτου τριμήνου. Οπότε θα μπορούμε και με μεγαλύτερη άνεση να πάρουμε δυσκολότερες αποφάσεις.. Αυτή είναι με "δυο λόγια" η φιλοσοφία της ελληνικής πλευράς, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Και θα φανεί αν τελικώς εγκριθεί σε λιγότερο από 48 ώρες, οπότε στη Βουλή θα κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2011. Εκεί θα υπάρχει σαφής αναφορά στο "πρόβλημα" και τη "λύση" του, οπότε θα μπορούν να εξαχθούν και πιο σοβαρά συμπεράσματα σχετικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Γεγονός ωστόσο αποτελεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν κι από την αποψινή τροπή που θα πάρει η συζήτηση στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο. Αν το Βερολίνο κρατήσει μια άτεγκτη στάση σχετικά με το ιρλανδικό ζήτημα, τότε το μήνυμα θα φτάσει και στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ:ΛΑΙΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...