25 Νοέμβρη:"Διεθνή Ημέρα για την Πάταξη της Βίας κατά των Γυναικών"

Συζήτηση με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών, πραγματοποίησε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την συμμετοχή εκπροσώπων γυναικείων Οργανώσεων και Φορέων.Η βουλευτής Βασιλική Τσόνογλου η οποία εκπροσώπησε τη χώρα μας στην Συνάντηση του Δικτύου των κοινοβουλευτικών επιτροπών ισότητας των χωρών της ΕΕ και της Αμερικής που αφορούσε τις ευκαιρίες ισότητας ενημέρωσε την Επιτροπή για τα συμπεράσματα της Συνάντησης.Αυτά συνοψίζονται κυρίως στην βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε καίριες κοινωνικοπολιτικές θέσεις και συγκεκριμένα τονίστηκε ότι η αντιπροσώπευση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων πρέπει να προβάλλεται με κάθε δυνατό τρόπο.
Γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια παγκόσμια στρατηγική βασισμένη σε συλλογή πληροφοριών και σε αποτελέσματα ερευνών σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ενδείξεις και ουσιώδεις εκστρατείες για τη λήψη κατάλληλων μέτρων σε όλα τα πεδία λήψης αποφάσεων. Στηριζόμενη στην πρόοδο αναφορικά με την λήψη πολιτικών αποφάσεων η προσοχή πρέπει να δοθεί στην μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στη διαδικασία λήψης κοινωνικοοικονομικών αποφάσεων γι αυτό οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο και να λειτουργήσουν ως παραδείγματα στην κοινωνία.
Η παρακίνηση για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα, μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών πρέπει να υπάρχει στις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των διαφορών που παρατηρούνται στις χρηματικές απολαβές γυναικών και ανδρών, να ληφθούν υποστηρικτικά μέτρα ώστε να ισχυροποιήσουν τη θέση των γυναικών στην διεθνή εμπορική αγορά, όπως επίσης περαιτέρω στατιστική και έρευνα για την κοινωνική και οικονομική ζωή.
Η Θ. Κατσιβαρδάκου εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι η γενική γραμματέας, κυρία Στρατηγάκη, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τόσο τα θέματα χρηματοδότησης προγραμμάτων ισότητας των φύλων όσο και την ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Τόνισε ότι σήμερα έχει εμπεδωθεί ότι το φαινόμενο της βίας, ένα τέτοιο διαταξικό ζήτημα που αφορά όλες τις γυναίκες, απαιτεί συγκροτημένη συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική. Είπε πως αυτή η πολιτική ξεκίνησε με το Εθνικό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αναπτύσσεται και εθνικές δράσεις και δράσεις τοπικής εμβέλειας.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως σε αυτές περιλαμβάνεται η συγκρότηση επιστημονικής Επιτροπής η οποία έχει την ευθύνη του έργου και παράγεται εκπαιδευτικό υλικό (που θα διαπνέεται από την οπτική του φύλου) αναπτύσσεται τηλεφωνική γραμμή SOS 24ωρης βάσης όλο το χρόνο, υλοποιείται καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού, αναπτύσσονται 12 νέα συμβουλευτικά κέντρων στις Περιφέρειες, αναβαθμίζονται τα δύο υφιστάμενα και δημιουργούνται νέοι ξενώνες.
Εξάλλου λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ετοιμάζει σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, το οποίο θα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για παραβίαση της ισότητας των φύλων. Από τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων και φορέων αναδείχθηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα ελλείμματος της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου αλλά έλλειψη και υποδομών πρόληψης και θεραπείας των φαινομένου της βίας.
Ακόμη επισημάνθηκε η σημαντικότητα του εθελοντισμού, τονίστηκε η ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία για την πορνεία, και με βάση τις εξελίξεις στα εργασιακά σημειώθηκε η ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις αμοιβές και την καταβολή των δεδουλευμένων ενώ ετέθη το ζήτημα της αναγκαιότητας η κρίση να μην βλάψει την εφαρμογή των πολιτικών κατά της βίας. Ακόμη τονίστηκε πως πρέπει να εφαρμοστεί ένας κώδικας που να οδηγεί στην άμβλυνση της παρουσίασης σεξιστικών προτύπων από τα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...